Vatandaş Resmen TL'den Kaçıyor!

Per, 14/01/2021 - 10:08

Türk Lirası dolar ve altın karşısında son zamanlarda çok büyük değer kaybetti. Tasarruf sahiplerinin Türk Lirası'na olan güveninin azalmasıyla mevduatlar dolar ve altına kaydı.

Welayet News  - İktidarın yanlış hamleleri ve koronavirüs salgını sonrası Türkiye’de enflasyon artarken vatandaşın mevcut birikimini nasıl koruyacağı konusunda kafası karıştı. Parasını TL'de tutan vatandaşlar her geçen sene biraz daha fakirleşirken çok büyük bir kesimimin mevduatlarını değerlendirmek için altın ve doları tercih ettiği anlaşıldı.

Vatandaşın bankalardaki döviz mevduatı haftalık olarak yayınlanan banka ve para istatistiklerine göre 854 milyon dolar artışla 235 milyar 658 dolara kadar yükseldi. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre bankalardaki döviz miktarı rekor seviyelerde yer alırken vatandaşın yastık altında tuttuğu altın miktarı da hiç azımsanacak kadar az değil.

Son yapılan değerlendirmelerden sonra Vatandaşın yastık altında tuttuğu altının değerinin 250-280 milyar Euro’ya ulaştığı tahmin ediliyor.

EKONOMİYE OLAN GÜVENSİZLİK VATANDAŞI DOLAR VE ALTINA İTTİ

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak tarafından hazırlanan raporda bir kısmı işlenerek ihraç edilen ithal altının büyük bölümünün, enflasyon sebebiyle Türk Lirası'ndan kaçan vatandaşlar tarafından birikim amaçlı satın alındığı vurgulandı. Toprak tarafından hazırlanarak MYK’ya sunulan raporda ” Yıllık ihracat gerilerken, ithalatın artmış olması yaklaşık 25 milyar dolara ulaşan ve üretken olmayan altın ithalatından kaynaklanmaktadır. 2019 yılında toplam 13.4 milyar dolar olan kıymetli metal ithalatı, 2020 yılında toplam 26.6 milyar dolara ulaştı. Kıt döviz kaynaklarının servet biriktirme amaçlı ithalat için kullanılması, ekonomiye ve ekonomi yönetimine güvensizlikten kaynaklı korunma kalkanıdır.” İfadelerine yer verildi.

milligazete



Yeni yorum ekle