Al-i Suud ve Müttefiklerinin Yemen Halkına Yaşattığı Facianın Yeni İstatistikleri

Çar, 13/01/2021 - 09:39

Sana tarafından yayınlanan son insan hakları raporunda, Yemen savaşının ve Suudi koalisyonunun saldırılarının yarattığı yıkımın yanı sıra şehit ve yaralı sayılarına da değinildi. 

Welayet News  - Sana tarafından yayınlanan en son insan hakları raporu, Yemen savaşı ve Suudi koalisyonunun saldırılarının bıraktığı yıkımın yanı sıra şehit ve yaralı sayılarını da ele alıyor. Bu haksız saldırılar binlerce sivili hedef aldı ve yüzbinlerce evin yıkılmasına ve Yemenli çok sayıda sakininin yaralanması ve şehit olmasına neden oldu. 

Bu rapora göre; İşgalcilerin dayattığı kuşatma sonucunda yoksulluk oranı yüzde 80'e, işsizlik oranı yüzde 65'e yükseldi ve Yemenlilerin yüzde 60'ından fazlası açlıktan acı çekiyor. 

Yemen İnsan Hakları Raporuna göre, merkez bankasının transferi sonucunda bir milyonu aşkın devlet çalışanının maaşlarında yaşanan kesintiler, aileleri yiyecek ve ilaç temin edemeyecek duruma getirdi. 

Kuşatma nedeniyle yurtdışında bulunan Yemenlilerin yaklaşık yüzde 30'u Sana havalimanının kapatılması nedeniyle Yemen'e dönemedi. 

Yemen İnsan Hakları Komitesi'nin raporuna göre, işgalcilerin doğrudan saldırıları 3 bin 753'ü çocuk ve 2 bin 361'i kadın olmak üzere 16 bin 802 sivili öldürdü, 4 bin 36'sı çocuk ve 2 bin 944'ü kadın olmak üzere bin 937 kişiyi yaraladı ve bir milyon Yemenlinin evlerinden ve yerlerinden edilmesine ve farklı bölgelere gitmesine neden oldu. 

Bu rapora göre; 483 sağlık merkezi yıkıldı ve kullanılamaz hale geldi ve 91 ambulans hedef alındı ​​ve bin 300'den fazla merkez durmanın eşiğindedir. 

75 binden fazla hasta, Sana Havalimanı'nın kapatılması nedeniyle tedavi için yurt dışına gidemedi ve 42 binden fazla hasta Sana Havalimanı'nın kapatılması ve yurtdışına gönderilememeleri nedeniyle hayatını kaybetti. 

Bu rapora göre; Çoğunluğu Yemenli çocuklar ve kadınlar olmak üzere pek çok Yemen vatandaşı, 2,6 milyon çocuğu, anneyi ve hamile kadını etkileyen yetersiz beslenmeden hayatını kaybetti ve bu durum savaş yıllarında yüzde 200'e yükseldi. 

Yemen'deki eğitim merkezlerine yapılan saldırı ile ilgili olarak bu raporda şu ifadeler yer aldı: ‘Yemen savaşı, doğrudan yapılan saldırılar nedeniyle 22 ilde 3 bin 553'ten fazla okulun, 42'den fazla üniversitenin ve 65 eğitim merkezi ve kurumun tamamen veya kısmi olarak yıkımına neden oldu. 

Yemen İnsan Hakları Komitesi, işgal altındaki topraklardaki suikast cinayetleri ve suçlarıyla ilgili olarak, 679 suikast suçunu ortaya çıkardı ve bu suikastlarda birinci sırada Aden, ardından 141 ile Hadramut, daha sonra 119 ile Abyan ve sonrasında 51 ile Şabva ve 38 ile Ed-Dali daha sonra 28 ile Lahic ve sonrasında 18 ile Sokotra ve Mohre yer alıyor. 

Yemen İnsan Hakları Komitesi'nin raporuna göre, Suudi koalisyonunun saldırılarında 13 bin 324'den fazla tarım alanı hedef alındı ​​ve 869'dan fazla tahıl ambarı tahrip edildi ve yakıldı ve 768 gıda taşıma aracı yakılarak imha edildi.  

Yine bu kuruluşun raporuna göre 671 ana pazar yıkıldı, 10 bin 998 gıda işletmesi yakıldı ve 3 bin 500 tarım evi yıkıldı. 

Suudi koalisyonunun saldırıları sonucunda bin 868'den fazla merkez ve su şebekesi kirlendi ve tahrip edildi ve bin 338 su pompası, yer altı kuyuları, modern sulama şebekeleri, 10 güneş enerjisi merkezi ve kuyu sondaj kuleleri tahrip edildi. 

Saldırılar sonucu 100'den fazla balıkçılık merkezi tahrip edildi ve 40 binden fazla balıkçı balıkçılıktan mahrum bırakıldı ve 500'den fazla balıkçı öldürüldü ve yaralandı ve 4 bin 617'den fazlası kayık olmak  üzere tekneleri yakıldı. 

Bu saldırılar sonucunda ayrıca, sığır, keçi, koyun, deve ve safkan Arap atları da dahil olmak üzere 3 milyondan fazla besi hayvanını öldürdü ve 395 kümes hayvan çiftliği ve kuluçkahane yok edildi. 

Yemen İnsan Hakları Komitesi raporunda, 348 özel ve kamu fabrikası ile 5 tahıl fabrikasının yıkıldığını açıkladı.

Yemen İnsan Hakları Komitesi'nin Yemen'in altyapısına verilen zararla ilgili raporuna göre, Suudi koalisyonu saldırıları sonucunda 3 bin 930'dan fazla yol ve köprü yıkıldı, 4 bin 976 km'den fazla yol ve 101'den fazla köprü yıkıldı. 

Saldırılar nedeniyle 14 liman tamamen veya kısmen tahrip edildi ve limanlardaki teçhizat yok edildi. 9 sivil havaalanı tamamen veya kısmen tahrip edildi, 4 yolcu uçağı yakıldı, 6'dan fazla sivil havacılık ve gözlem merkezi tahrip edildi. 

Bu rapora göre; Havacılık personelinin yüzde 80'inden fazlası işini kaybetti ve Sana Havalimanı'ndaki navigasyon sistemleri tahrip edildi. 

Yemen vatandaşlarına yönelik 2 bin 23 hizmet merkezi tamamen veya kısmen yıkıldı ve Sosyal Güvenlik Fonu'nun 11 şubesi imha edildi. 

İşgalcilerin saldırıları sonucunda bin 30'dan fazla merkez ve kentsel iletişim ağı tahrip edildi, 38 merkez, şebeke ve elektrik santrali tahrip edildi, elektrik sektöründen 383 çalışan şehit oldu. 

Bu rapora göre; 41 adli merkez tamamen veya kısmen tahrip edildi, hâkimlerin binası hedef alındı ve başta Hâkim Yahya Rabid olmak üzere çok sayıda hâkim şehit edildi. 

Bin 324'ten fazla cami yıkıldı, 417'den fazla tarihi ve arkeolojik anıt yıkıldı ve 364'ten fazla turizm merkezi tahrip edildi. 

Bu rapora göre; 47'den fazla basın merkezi yıkıldı, basın çalışanları ve ailelerinin evleri hedef alındı, 131 spor merkezi yıkıldı. 

İnsan Hakları Komitesi aynı zamanda, işgalcilerin hedef aldığı 472 tesisin ve elektrik santralinin yıkıldığını da kaydetti. 163 bin gaz tüpü imha edildi ve el-Hudeyde kıyılarındaki yüzer tankın onarımı engellendi. 



Yeni yorum ekle