Hatipzade: İran baskılara karşı teslim olmaz

Pt, 11/01/2021 - 10:30

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, İran İslam Cumhuriyeti Ukrayna yolcu uçağı hadisesini teknik açıdan ve bağımsız bir şekilde araştırmaktan sorumlu olduğunu, ancak müflis unsurların siyasi oyunları ve uyduruk baskılarından etkilenmeyeceklerini vurguladı.

Welayet News  - Pazartesi günü haftalık basın toplantısında Ukrayna yolcu uçağı kazası hakkında açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade, hadisenin sanıkları hakkında yargı süreci yasaların çerçevesinde tüm ciddiyeti ile devam ettiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade, Şikago konvansiyonunun 13. eki gereği İran hadise ile ilgili teknik raporunu bir yıla kadar sunması gerektiğini, bu önemli görev yerine getirildiğini kaydetti.

Hatipzade şöyle dedi:

İran Ukrayna yolcu uçağı hadisesini tüm detayları ile ve titiz bir şekilde araştırdı, ancak bazı ülkelerin tutumu ve bazı müflis unsurların bu konuya müdahale etmeye başlaması, bu zümrenin konuyu çözmekten ziyade siyasi boyuta taşımaya çalıştıklarını gösteriyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade basın toplantısının devamında AB troykasının İran İslam Cumhuriyeti’nin uranyumu yüzde 20 zenginleştirmesine gösterdiği tepkiye işaretle, bu ülkelerin kendi yükümlülüklerini yerine getirmediği gibi Amerika terör devletinin Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP anlaşmasını ihlal etme suçuna da ortak olduklarını vurguladı.

Hatipzade şöyle ekledi:

Avrupa ülkeleri bugün İran İslam Cumhuriyeti’nin yükümlülüklerini askıya alma çalışması KOEP’nin 26 ve 36. maddelerine uygun olduğunu belmekteler.

Güney Kore heyetinin Tahran ziyareti ile ilgili bir soruya da cevap veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade, bu ziyaret Seul yönetiminin İran’a olan borçları çerçevesinde yapıldığını, Güney Kore yönetimi İran’ın bloke edilen paralarını derhal serbest bırakması gerektiğini kaydetti.

Amerika terör devletinin Yemen’in Ensarullah hareketine yaptırım uygulama çabasına da değinen Sözcü Hatipzade, Amerika’nın iflas eden yönetimi son günlerine yaklaşırken bu ülkenin imajına bir çizik daha atması ve geride bıraktığı şom mirasını daha da zehirlemesi muhtemel olduğunu ifade etti.

Sözcü Hatipzade ayrıca Amerika terör devletinin Irak’ın Haşdi Şabi Hareketi Başkanı Falih Feyyaz’a yaptırım uygulamasını da kınayarak şöyle dedi:

Irak’ta tamamen yasal bir kurumunun Başkanı bu şekilde Amerika terör devletinin şom niyetlerinin hedefi haline gelmesi ve yaptırıma maruz kalması, Amerika’nın Batı Asya bölgesinde kötü durumda olduğunun işaretidir.

Amerika içinde yaşanan son hadiselere ve Trump destekçilerinin kongre binasını basmalarına temas eden Sözcü Hatipzade şu ifadeyi kullandı:

Amerika’nın en utanç verici yönetimi en utanç verici şekilde beyaz sarayı terk ediyor. Dünyada birçok kan haksız bir şekilde bu yönetimin döneminde yere döküldü ve bu yüzden bu kanların hesabını vermeleri gerekir.



Yeni yorum ekle