Hariri'nin Türkiye ziyaretinin Arka Planı

Pa, 10/01/2021 - 19:43

Lübnan'da yeni hükümetini kurmakla görevlendirilen Saad Hariri geçen cuma günü sürpriz bir şekilde Ankara'ya gelerek Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

Welayet News - Hariri'nin Türkiye'ye gerçekleştirdiği ve sürpriz sayılan ziyaretini önemli kılan nedenlerden biri, bölgede Hariri'nin iki önemli müttefiği sayılan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Türkiye ile çıkar çatışması içinde olması ve Ankara'nın Arap dünyasındaki etkinliğinin bu  ülke tarafından tolere edilmemesidir. Katar ile Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'dan oluşan 4 Arap ülkesi arasındaki krizde karşı taraf Doha'ya ilişkilerini yeniden kurmak için Katar'ın Türkiye ile ilişkilerini kesmesi veya zayıflatmasını şart koşmuştu, ancak Doha yönetimi 4 Arap ülkesinin ileri sürdüğü bu şartı reddetmişti. Öte yandan, son aylarda BAE ile Türkiye münasebetleri oldukça gerilmiştir. Bu konu da Hariri'nin Ankara ziyaretinin önemini artırıyor.

Bu konu başka açıdan da önem arz ediyor. Hariri geçen hafta Türkiye'ye gelmeden önce, BAE'ye gitmiş, ancak Suudi Arabistan'ı ziyaret etmemişti. Oysa Hariri Suudi Arabistan'ı da ziyaret etmek için istekli olduğunu açıklamıştı. Hariri'nin BAE yetkilileriyle görüşmeleri veya Suudi Arabistan ziyaretinin niçin yapılmadığı hakkında ayrıntılı bir bilgi yayınlanmadı. Ancak anlaşılan Lübnan'da yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Saad Hariri, Riyad ve Abu Dabi'den beklediği destek ve yardımı alabilmiş değil. Bunun da esas nedeni, BAE ve Suudi Arabistan'ın Hariri hükümetini Hizbullah'ın ağırlığının düşük olduğu bir kabine kurabilmesi kaydıyla Hariri'yi desteklemek istiyorlar, ancak el Müstakbel Hareketi Lideri Lübnan'ın mevcut koşullarında ve Hizbullah'ın üstün konumuna göre bu isteğin yerine getirilmesinin oldukça zor olduğunu biliyor. Bu nedenle hatta bazı kaynaklar, BAE ve Suudi Arabistan'ın Saad Hariri'nin yerine kardeşi Beha Hariri'yi yeni kabinenin kurulması için alternatif olarak gördüklerini bildiriyor.

Başka bir mesele ise, Hariri'nin Türkiye ziyaretinin Lübnan'da yeni kabinenin kurulması ve ekonomik sorunlarıyla doğrudan bağlantılı olmasıdır. Yeni kabineyi kurmak için başbakan olarak görevlendirilen Saad Hariri, 4 ayın ardından hala yeni kabineyi kurabilmiş değil. Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah cuma akşamı yaptığı konuşmada, kabinenin kuruluşunun karmaşık hal aldığını belirtti. Anlaşılan Saad Hariri, Türkiye ziyareti ve Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesiyle yeni kabineyi kurmak için uluslararası desteği kazanmak peşindedir. Türkiye'nin Lübnan'da siyasi etkinliğinin olmadığından Hariri'nin bu arayışının da yeni kabineyi kurmasına yardım sağlayacağı düşünülmüyor.

Lübnan'da siyasi etkinliği zayıf olan Türkiye, ancak büyük ekonomik kabiliyete sahiptir ve Lübnan da Beyrut'un yeniden inşası için Ankara'nın ekonomik potansiyel ve kapasitesinden yararlanabilir. Hatırlanacağı üzere 4 ağustos 2020'de Beyrut'ta meydana gelen dev patlama, yaklaşık 14 milyar dolarlık bir hasara yol açtı. Lübnan'ın karşı karşıya kaldığı büyük ekonomik sorunlara rağmen, Beyrut'un yeniden inşası için iç kaynaklar yeterli değil ve bu ülke başka ülkelerden yardım almalı. Bu doğrultuda Hariri'nin Ofisi yaptığı açıklamada, Hariri'nin Türkiye ziyaretine işaretle, Erdoğan ile görüşmesinin esas gündeminin ekonomik sorunlar ve Beyrut'un yeniden inşası olduğunu bildirdi.

Tags: 


Yeni yorum ekle