İran: Yaptırımlar kaldırılmazsa, UAEK denetçileri ihraç edilecek

Ct, 09/01/2021 - 09:36

İslami Şura Meclisi Başkanlık Divanı üyesi Ahmet Emirabadi Farahani, Amerika terör devletinin zalimane yaptırımları kaldırılmadığı takdirde UAEK denetçileri Şubat 2021’de İran’dan ihraç edileceğini açıkladı.

Welayet News  - Cumartesi günü bir TV programına katılan İslami Şura Meclisi Başkanlık Divanı üyesi Ahmet Emirabadi Farahani bu açıklamayı yaparak şöyle dedi:

Eğer 21 Şubat 2021 tarihine kadar Amerika terör devletinin başta mali, bankacılık ve petrol alanları olmak üzere İran’a dayattığı yaptırımlar kaldırılmazsa, UAEK denetçileri kesinlikle İran’dan ihraç edilecektir.

Farahani şöyle ekledi:

Belirtilen tarihe kadar yaptırımlar kaldırılmadığı takdirde İran İslam Cumhuriyeti ek protokolü gönüllü olarak uygulamayı da askıya alacaktır. Bu konu, İslami Şura Meclisi’nin çıkardığı yasada yer alan bir konudur ve hükûmet bu kararı uygulamakla yükümlüdür.

Nükleer müzakerelerin esas amacı yaptırımların kaldırılması olduğunu kaydeden Farahani, ancak böyle olmadığını, yaptırımlar kaldırılmadığı sürece İran İslam Cumhuriyeti’nin de yükümlülüklerini yerine getirmesi için hiç bir sebep olmadığını vurguladı.

Bilindiği üzere İslami Şura Meclisi İran’da Bercam adı ile anılan Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP ve Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Avrupa ülkelerine yazdığı mektup çerçevesinde nükleer yükümlülüklerini adım adım askıya alma ve Amerika terör devletinin İran karşıtı hasmane uygulamaları ve Avrupalı tarafların da Washington’a eşlik etmelerine cevaben, yaptırımları kaldırma stratejik eylem planını onayladı.

İslami Şura Meclisi’nin onayladığı planın birinci maddesine göre, İAEK barışçıl amaçlar uğruna kullanmak üzere uranyumu yüzde 20 zenginleştirmek ve en az 120 kg ağırlığında stok etmekle yükümlü hale geldi. İAEK ayrıca yine barışçıl amaçlar uğruna ülkenin ihtiyacı olan uranyumu yüzde 20 seviyesinin üzerinde zenginleştirme çalışmasına da tam olarak ve gecikmeksizin başlaması gerekiyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle