Trump'ın azli için 25'inci madde çağrıları

Cu, 08/01/2021 - 07:08

Trump'ın başkanlıktan azledilmesi için art arda çağrılar geliyor. Trump'ın en kısa yoldan anayasaya ek 25'inci madde uyarınca görevden alınması isteniyor. Azil süreci başlatılmasını destekleyen Cumhuriyetçiler de var.

Welayet News  - Seçim sonuçlarının onaylanacağı Çarşamba günü Trump taraflarının ABD Kongresi'ni basmasından Trump'ı sorumlu tutan Demokratların Senato'daki lideri Chuck Schumer, "Dün Capitol'de (ABD Kongresi'nin bulunduğu bina) yaşananlar, Başkan'ın kışkırtmaları sonucu gerçekleşen ABD'ye karşı bir başkaldırıydı" diye konuştu. Schumer, sözlerini "Bu Başkan bir gün daha bile makamında kalmamalıdır" şeklinde sürdürdü.

Schumer, Trump'ın görevden alınması için en hızlı yolun da ABD Anayasası'na ek 25'inci madde olduğunu söyledi. Ancak böyle bir azil için Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Trump'ın kabinesinin de destek vermesi, ayrıca Senato ile Temsilciler Meclisi'nde de üçte ikilik çoğunluk sağlanması gerektiğine dikkat çeken Schumer, Pence ve kabinenin bu süreci başlatmaması durumunda ise Kongre'nin Başkan'ın azli için normal süreci işleteceğini kaydetti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de Trump'ın derhal görevden azledilmesini isteyerek Başkan Yardımcısı Mike Pence'e 25'inci maddeye destek vermesi için çağrıda bulundu. Trump'ın tehlikeli biri olduğunu ve daha fazla görevde kalmaması gerektiğini söyleyen Pelosi, Trump'ın azil süreci başlatılmasının acil olduğunu vurguladı. 

Cumhuriyetçi Milletvekili Adam Kinzinger, Twitter hesabından Trump'ın 25'inci madde uyarınca görevden alınması çağrısında bulunarak "Her şey Başkan'ın sadece yükümlülükleri ve ettiği yeminden değil, aynı zamanda gerçeklerden de kaçtığına işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

Trump'ın görevinin bitmesine iki hafta kaldığı için normal azil sürecinin tamamlanamayacağı tahmin ediliyor.

Seçim sonuçlarının ABD Kongresi'nde onaylanmasının ardından müstakbel Başkan Joe Biden, 20 Ocak'ta düzenlenecek törenle görevi resmen devralacak.

Tags: 


Yeni yorum ekle