Biden’dan İran'a Nükleer Anlaşmaya Dönme Şartı

Pt, 04/01/2021 - 16:34

ABD Başkanı seçilen Joe Biden’in ulusal güvenlik danışmanı Pazar günü yaptığı açıklamada, Washington'un Tahran'la nükleer anlaşmaya dönmesi için İran'la balistik füze programını müzakere etmesi gerektiğini söyledi. 

Welayet News  - Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Tahran'la nükleer anlaşmaya dönmek için İran'ın balistik füze programı hakkında görüşmeler yapılması gerektiğini belirtti. 

Sullivan şu ifadelerde bulundu: ‘Trump yönetiminin İran'a yönelik eylemleri ABD'yi daha güvenli hale getirmedi ve Tahran bir nükleer silah edinmeye daha da yaklaştı.’ 

Jake Sullivan geçen ay Wall Street Journal'a şunları söyledi: ‘Tehlikeli bir durumdayız. Onlar daha çok uranyum zenginleştirdiler. Biz bu anlaşmadan çıktık ve yalnızız. 

Tahran'a yönelik milyar dolarlık yaptırımların kaldırılması anlamına gelen anlaşmaya geri dönmek, daha geniş konularda daha fazla görüşmenin yolunu açacaktır.’ 

Nükleer Anlaşmadan çekilen ülkenin ABD olmasına rağmen, Sullivan şu iddialarda bulundu: ‘Bu, İran'a bağlıdır ve eğer İran işbirliği yapmayı reddederse, o zaman ABD başka ülkelerden İran'a başka seçeneği olmadığını göstermek için kendileriyle birleşmelerini isteyebilir.’ 

ABD hükümeti, Nükleer Anlaşmadan çekildikten sonra İran'a yönelik yaptırımları yeniden başlattı ve İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin şehit edilmesi de dahil olmak üzere İran'a karşı kışkırtıcı politikalara başvurdu. Trump, bloktan çekilerek ve sözde "azami baskı kampanyası" yürüterek İran'ı "daha iyi bir anlaşmaya" varmak için müzakere masasına oturtmaya ikna etme sözü verdi. 

Trump'ın dört yıllık başkanlığı sona yaklaşırken, o hedefine ulaşmada başarısız oldu ve Trump, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çeşitli grupların eleştirisine maruz kaldı. Trump'ı eleştirenler, onu İran için bir stratejiden yoksun olmakla, bu ülkeyle gerginliği tırmandırmakla ve ABD'yi müttefiklerinden ayırmakla suçladı. 



Yeni yorum ekle