ABD'nin Kerkük'ten Çekilmesiyle Birlikte Bu Eyalete Güvenlik Geri Geldi

Sa, 29/12/2020 - 10:46

Haşdi Şabi komutanlarından biri, Amerikan birliklerinin Kerkük eyaletinden çekilmesiyle birlikte, bu eyalette yabancı IŞİD'lilerden bir haber olmadığını söyledi. 

Welayet News  - Irak'ın kuzey kesimindeki Haşdi Şabi ilişkiler sorumlusu Ali el-Hüseyni, Kerkük eyaletinin yabancı IŞİD'lilerden tamamen temizlendiğini açıkladı. 

Ali el-Hüseyni el-Malume kanalına şunları söyledi: ‘ABD askerlerinin Kerkük'ten çekilmesinden bu yana, güvenlik ve istikrar % 95 oranında çarpıcı bir şekilde arttı ve Amerikalıların olduğu her yerde güvenlik sorunları ve krizler var. 

ABD birliklerinin geri çekilmesinin ardından, yabancı IŞİD teröristleri de saklandı ve son aylarda temizleme operasyonları sırasında bunlardan hiçbir iz görülmedi ve bu, ABD askerlerinin geri çekilmesinin Irak'taki güvenlik durumu üzerindeki olumlu etkisini göstermektedir. 

Amerikan askerlerinin bölgeden çekilmesiyle birlikte sadece Kerkük'te değil Salahaddin eyaletinde de güvenlik seviyesi arttı.’ 

ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyon, 20 Mart’ta koalisyon güçlerinin Kerkük hava üssünden çekildiğini ve teçhizatın Irak güvenlik güçlerine teslim edildiğini duyurdu. Bir hafta önce de ABD koalisyon güçleri  Ninova eyaletindeki el-Kayyara üssünden çekildi. 

Irak parlamentosu ocak ayında tüm yabancı askerlerin Irak'tan çekilmesini isteyen bir kararı kabul etti ve siyasi gruplar da bu kararda ısrar etti, ancak Bağdat hükümeti şu ana kadar bu kararı uygulamayı reddetti. 

Haşdi Şabi defalarca ABD'yi Irak'taki en büyük güvensizlik kaynağı olarak nitelendirdi. Dün de Irak Asaib-i Ehli Hak hareketinin siyasi bürosunun bir üyesi olan Mahmud el-Rabie, Yeşil Bölgeye yapılan roket saldırılarını Amerikalıların işi olarak nitelendirdi. 



Yeni yorum ekle