İlhan Omar: Trump'ın İran'a maksimum baskı siyaseti yenilgiye uğradı

Ct, 19/12/2020 - 08:45

Amerikan Kongresi'nin müslüman temsilcilerinden Omar İlhan, ABD başkanı Trump'ın İran'a yönelik maksimum baskı siyasetlerinin yenilgiye uğradığını söyledi.

Welayet News - Kongre Üyesi İlhan Omar, Başkan Trump'ın İran'a yönelik politikasını, İran'ı müzakere masasına getirmeyen ve bunun yerine İran tarafını güçlendiren ve gelecekteki diplomasiyi zorlaştıran "olağanüstü bir başarısızlık" olarak nitelendirdi. Omar İlhan, açıklamasında ayrıca, Biden yönetiminin İran'ı tekrar masaya oturtmak ve bir anlaşma yapmak için elimizden gelen her şeyi yapması gerektiğini belirtti.

Minnesota eyaletinden Demokrat milletvekili İlhan,  Amerika'nın Orta Doğu'daki (Batı Asya) önceliklerinin yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu ve ABD'nin bölgedeki varlığının “ters etki” yaptığını açıkladı. Başkan seçilen Biden'ı Amerikan ideallerine uygun yönetmeye ve de Trump döneminde ayaklar altına alınan insan hakları ihlallerini yeniden gözden geçirmeye çağıran İlhan, Amerika'da seçim sistemini de eleştirdi.

Donald Trump'ın seçimlerde hile yapıldığına iddiasıyla ilgili bir soruya da cevap veren Omar İlhan, ''Bu durum, sadece kendi demokrasimize değil, tüm dünyadaki demokrasi davasına derinden zarar veriyor. Seçimlerimizin dünya çapında bir standartı olmalıdır'' dedi.

ABD'nin son 4 yıldaki dış politikasına değinen İlhan, ''son dört yıl, ABD'nin dış politika için felaket olmuştur. Donald Trump, Paris anlaşması ve İran nükleer anlaşması gibi büyük diplomatik başarılardan tek taraflı bir şekilde çıkmıştır. Müttefiklerimize zarar vermiştir. Dünyanın dört bir yanındaki diktatörleri desteklemiştir.'' dedi.

Bilindiği gibi Amerikan başkanı Trump'ın 8 mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan çıktığını ve İran'a yönelik maksimum baskı ve yaptırımların yapılacağını bildirmesinin ardından İran aleyhinde artan baskılar ve yaptırımlara rağmen Trump, İran karşısındaki siyasetlerinde ağır yenilgiye uğramıştır.



Yeni yorum ekle