El Kazımi'nin Türkiye Ziyaretinin Perde Arkası

Ct, 19/12/2020 - 08:23

Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi 17 Aralık Perşembe günü bir heyet başkanlığında Türkiye'ye resmi ziyaret düzenledi. Iraklı heyeti bu ziyarette Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıladı.

Welayet News - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Ekim günü Türkiye Cumhuriyetinin Irak büyükelçisi Fatih Yıldız tarafından  Irak başbakanı Mustafa El Kazımi'ye sunulan yazdığı mektupta onu Ankara'ya davet etmişti.  Irak ve Türkiye iki komşu ülke olarak 370 kilometre kadar ortak sınıra sahiptir. Ancak iki ülke de birçok ihtilaflar yaşamaktadırlar. 

Irak başbakanı Mustafa El Kazımi'nin  Türkiye ziyaretinde taraflar arasındaki ihtilaflar ve ilgi duydukları konular ele alındı. Irak Parlamento üyesi Cemal Kucer'e göre bu konular petrol, sınır bölgelerin güvenliği, su sorunları, PKK'nın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bölgesindeki varlığı, yatırım ve ticaret ayrıca bloke edilmiş paralar ve hesaplar ile ilgiliydi.

Petrol alanında Irak ve Türkiye arasında yaşanan belli başlı anlaşmazlıkların nedeni ise Ankara'nın  Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin yasa dışı petrolünün Ceyhan boru hattı üzerinden  ihracatını desteklemesidir.  Buna rağmen her türlü petrol ihracatının Bağdat merkezi hükümeti izni ile yapılması gerektiğini düşünen  Irak hükümeti bu hususu büyük bir sıkıntı olarak görmektedir. Böylece Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve Bağdat arasında da ciddi ihtilafların söz konusu olduğu söylenmelidir.

Bağdat ve Ankara arasındaki önemli meselelerden biri de  sınır güvenliğidir.  Teröristlerin ve terör unsurlarının  sınırlardan ülkeye sızmaları ve terör eylemlerinde bulunmaları  Irak'ın başlıca kaygı kaynaklarından biri olmuştur. Bu durum özellikle de Türkiye sınırı ile ilgili noktalarla daha da kaygı verici bir seviyededir. Irak başbakanı Mustafa El Kazımi ise  Recep Tayyip Erdoğan'la düzenlenen sınır güvenliği ve terörizm konusundaki oturumunda da  ülkesinin, Irak topraklarının komşu ülkelerine yönelik tehdit girişimleri için kullanılmasına izin vermeyeceklerini bildirdi.

Irak ve Türkiye arasında önemli ihtilaf konularından biri de su anlaşmazlıklarıdır.  Bu alanda anlaşmanın sağlanmasının suyun önemi ve de Ankara'nın barajlar inşa etme siyasetleri yüzünden  daha zor olacağı söylenebilir.

Türkiye için  PKK'nın  Irak topraklarındaki varlığı her zaman çok önemli güvenlik meselesi olmuştur. Öyle ki  Ankara hükümeti bu bahane ile birçok kez Irak egemenliğini ihlal etmiş ve bu ülkenin topraklarına saldırmıştır.

Yatırım ve ticaret her iki ülke için de en önemli alanlardan biridir, özellikle ekonomik sorunların Irak'ın yumuşak karnı olduğu söylenebilir. Erdoğan ile yaptığı görüşmede El Kazımi de Türk şirketlerini Irak'ta çeşitli alanlarda yatırım yapmaya çağırdı. Irak'ın Türkiye Büyükelçisi Hasan El Cenabi de  iki ülke arasındaki mevcut ticaret hacmini 15 milyar dolar olarak nitelerken, Erdoğan ve El Kazımi'ye ticareti arttırmak gerektiğini söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan ve el-Kazımi Irak'ın bloke edilmiş varlığını da konuştular.

Medya organları ise bu görüşmenin ardından , sınır güvenliği ve terörizmle mücadele, ekonomik ilişkiler ve enerji alışverişinin gelişmesinin yanı sıra kuzey Irak'taki Türk askeri varlığının diğer mevzulardan daha fazla ele alındığını bildirdi. Irak Başbakanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı özellikle de bu hususlara odaklandı.

Son nokta ise; geçtiğimiz yıllarda, özellikle 2015 ve 2016 yıllarında Irak ile Türkiye arasında yaşanan ihtilaflar göz önüne alındığında, El-Kazımi'nin Türkiye ziyareti ve iki taraf arasında varılan olası anlaşmaların, ihtilafları azaltmak ve ilişkileri güçlendirmek için atılan önemli bir adım olduğu gerçeğidir.



Yeni yorum ekle