Fransa'nın Tahran Büyükelçisi, İran Dışişleri Bakanlığına Çağrıldı

Pt, 14/12/2020 - 10:42

İran Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın İran karşıtı açıklamasını protesto etmek amacıyla Fransa'nın Tahran Büyükelçisi Philippe Thiébaud'u Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Welayet News  - Fransa'nın Tahran Büyükelçisi'ne Dışişleri Bakanlığı Avrupa Genel Müdürü ve Bakan Yardımcısı tarafından İran İslam Cumhuriyeti'nin itirazı iletildi.

 Avrupa Birliği'nin önceki gün İran aleyhine casusluk yapmaktan yargılanan ve ülkenin ulusal güvenliğine aykırı hareket eden Ruhullah Zem'in infazını kınayan açıklamasının ardından Almanya'nın Tahran Büyükelçisi de dün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Almanya'nın Tahran Büyükelçisi'ne Dışişleri Bakanlığı Avrupa Genel Müdürü ve Bakan Yardımcısı tarafından İran İslam Cumhuriyeti'nin protestosu iletildi.

Avrupa Birliği önceki gün  Zem hakkında yaptığı açıklamada, İran İslam Cumhuriyeti'ni bir casusu idam ettiği için eleştirerek kınamıştı.

İslam Devrim Muhafızları Ordusu geçen yıl 14 Ekim tarihinde yaptığı açıklamada, Amad News web sitesi elebaşı Ruhullah Zem'ın bu ordu tarafından akıllıca bir istihbarat operasyonunda tutuklandığını duyurmuştu.

2016 yılından tutuklanmasına kadar geçen süreçte ülkenin iç ve dış güvenliğine karşı suç işlemek, geniş çapta yalanlar yaymak, yıkıma yardımcı olmak, ülkenin ekonomik sistemini bozmaya yardımcı olmak gibi suçlamalar, Ruhullah Zem'e yöneltilmişti.

Ayrıca ülkenin iç ve dış güvenliğini bozmak amacıyla Amad News ve Halkın Sesi isimli kanalların oluşturulması ve yönetilmesi, bölge ülkelerinden birinin istihbarat servisine casusluk yapmak, 2018 yılının başından itibaren tutuklandığı tarihe kadar Fransız istihbaratına casusluk yapmak, 2018 yılının Mart ayının ikinci yarısından başlayarak tutuklanmasına kadar İslam Cumhuriyeti Devleti'ne karşı düşman ABD hükümeti ile işbirliği yapmak ve iç ve dış güvenliğe karşı suç işlemek niyetiyle toplanmak ve gizli anlaşmalar yapmak, yeryüzünde fesat çıkaran bu sanığa karşı yöneltilen diğer bazı suçlamalardı.

Yapılan 6 duruşma sonucu Devrim Mahkemesi, belirtilen suçlamalardan bir çoğunu yeryüzünde fesat çıkarmanın göstergelerinden sayarak idam kararı verdi. İdam kararı ise önceki gün sabah saatlerinde infaz edildi.



Yeni yorum ekle