ABD Mahkemesi CIA’ya Kaşıkçı Raporunun Durdurulmasını Açıklamasını Emretti

Per, 10/12/2020 - 15:15

ABD’li bir yargıç, CIA ve Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’ne (ODNI), bir hak grubunun belgelerin kamuya açıklanmasını talep etmesi üzerine Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili yazılı bir raporu neden alıkoyduklarını açıklamalarını emretti.

Welayet News  - ABD’li bir yargıç, CIA ve Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’ne (ODNI), bir hak grubunun belgelerin kamuya açıklanmasını talep etmesi üzerine Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili yazılı bir raporu neden alıkoyduklarını açıklamalarını emretti.

Salı günü Açık Toplum Vakıfları bünyesinde bir hukuk merkezi olan Açık Toplum Adalet Girişimi (OSJI) lehine, ODNI ve CIA’ya Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOIA) nedeniyle Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yazılı raporu alma talebiyle dava açtı. 

Açık Toplum Adalet Girişimi bir haber bülteninde, “Kaseti ve CIA raporunu alıkoyduğunu kabul etme ve bu kayıtları neden halktan sakladığını açıklama yükü artık Trump yönetimine aittir” dedi.

Yargıç, her iki kurumun da iki hafta içinde FOIA kapsamında kayıtları saklamak için bir hükümet açıklaması olan bir Vaughn endeksi hazırlamasını emretti.

Geçen yıl CIA aleyhine ilk kez dava açtıktan sonra, OSJI Ağustos ayında tüm ABD istihbarat teşkilatlarını denetleyen ve Beyaz Saray’a cevap veren ODNI’ye karşı bir dava açtı.

Dava, ODNI’nin Kaşıkçı cinayetinden kimin sorumlu olduğunu belirleyen raporları hakkında açıklama istedi.

FOIA uyarınca, hükümet sınıflandırılmamış kayıtları ve yayınları yayınlamakla yükümlüdür ve savunuculuk grupları genellikle belgelerin sınıflandırılmasına itiraz etmek için dava açar.

Bugüne kadar Trump yönetimi, Kaşıkçı cinayetinden kimin sorumlu olduğuna dair tek bir anlamlı kayıt yayınlamadı.

Washington Post ve Middle East Eye gazetesinin köşe yazarı Amerikalı Kaşıkçı, 2 Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi büyükelçiliğine girdikten sonra Suudi ajanlar tarafından öldürüldü.



Yeni yorum ekle