Irak'ın Kürt Bölgesi Süleymaniye'de Protestolar Sürüyor

Per, 10/12/2020 - 14:41

Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesinde yer alan Süleymaniye'de ağır ekonomi şartlarını protesto etmek için gösterileri devam ediyor.

Welayet News  - İRNA'nın Irak basınından aktardığına göre, 1 hafta önce Süleymaniye'de maaşların ödenmesinin gecikmesi, kötü ekonomik durum ve yolsuzluğu protesto etmek için başlayan protestolar dün de devam etti. Gösterilerde, şimdiye kadar yedi kişinin öldüğü ve 16 kişinin yaralandığı, şiddet ve kaosun arttığı gelen haberler arasında. 

Bu dönemde, Süleymaniye'de çeşitli partilerin bazı binaları ve merkezleri de protestocular tarafından ateşe verildi.

Irak'taki BM Ofisi, Süleymaniye vilayetinin sokaklarında yaşanan şiddeti kınadı ve Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki yetkilileri ifade özgürlüğünü desteklemeye çağırdı.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, barışçıl gösterileri garanti altına alma ilkesini gerekçe göstererek Süleymaniye'de şiddete son verilmesi çağrısında bulundu.

Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur ​​Barzani de Süleymaniye'de protestoların arkasında PKK'yı sorumlu tuttu ve ''Irak Kürdistan  halkını aç bırakma ve farklı gruplar arasında bölünmeler yaratma muhaliflerin planlarıdır'' dedi. 

Yaşanan protestolara dair “Halkın bir kesiminin, maalesef kötü şartlarda yaşadığını görüyoruz ve rahatsızlıklarını anlıyoruz” sözlerini sarf ederek halkı teskin etmeye çalışan Barzani, belli çevrelerin gösterilere karışıp, şiddet ve kargaşa çıkardıklarını, insanları öldürdüklerine tanık olduklarını ileri sürdü.

Barzani,  sözlerinin devamında ise, “Bunları kim yaptı? Şiddet olaylarını çıkaran kişilerin Kürdistan Bölgesi’ne dışarıdan gelenler olduğunu gördük” dedi.

Barzani ayrıca Irak merkezi hükümetinden,  özerk Kürt Bölgesi'nde  maaşların ödenmesi krizinin çözümünde yardımcı olmasını istedi.



Yeni yorum ekle