ABD, el-Mustafa Üniversitesi'ni yaptırımlar listesine eklemeyi planlıyor!

Çar, 09/12/2020 - 13:20

ABD'li bir yetkili Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, İran'ın Yemen büyükelçisi Hasan İrlo'yu ve el-Mustafa Üniversitesi'ni yaptırımlar listesine eklemeyi planladığını söyledi.

Welayet News  - ABD hükümeti, Mayıs 2016'da İran'la varılan nükleer anlaşmadan çekildi ve anlaşma kapsamında askıya alınan yaptırımların yanı sıra İran'a başka yaptırımlar da uyguladı. ABD'nin nükleer çekilmesine sözlü muhalefet etmesine rağmen Avrupa ülkeleri, geri çekilmenin etkilerini telafi etme sözünü tutmadı.

İran İslam Cumhuriyeti, Avrupa ülkelerinin varılan nükleer anlaşma hükümlerine göre beş adımda hareketsiz kalmasına tepki olarak, bu anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini azalttı. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın 3 Kasım seçimlerinde yenilmesinin ardından hükümeti, görev süresinin geri kalanında İran'a daha fazla yaptırım uygulamaya karar verdi.

ABD hükümetinin İran özel temsilcisi Elliott Abrams, geçtiğimiz günlerde Washington'un İran'ı yaptırımlar yoluyla cezalandırmaya devam edeceğini ve Aralık ile Ocak aylarında İran'a daha fazla baskı uygulayacaklarını söyledi.

Abrams ayrıca, nükleer anlaşmadan çekilme nedeniyle ABD'nin baskı gücünü kaybettiği konusuna değinerek şöyle dedi: "Nükleer anlaşmaya dönmeye çalışırsanız ve tüm baskı kollarını kaldırırsanız, sonuç ABD ve bölgedeki tüm dostları, ortakları ve İran'ın tüm komşuları için talihsizlik sebebi olacaktır."

Abrams bu sözleri Joe Biden'ın nükleer anlaşmaya dönme niyetine atıfta bulunuyor. Abrams, "Bizim görüşümüz, baskı yolunun işe yaradığı ve ABD'nin bunu nükleer anlaşmadan çok daha iyi bir anlaşmaya varmak için kullanması gerektiği yönünde." dedi.



Yeni yorum ekle