Berhem Salih, Irak'ın kuzeyindeki ayaklanmaya tepki gösterdi

Çar, 09/12/2020 - 06:33

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Süleymaniye ile Kürt bölgesindeki huzursuzluğa, şiddete başvurmanın güvenlik güçlerinin ve göstericilerin imajını zedeleyecek büyük bir hata olduğunu söyleyerek tepki gösterdi.

Welayet News  - El'Alem kanalına göre, Süleymaniye'deki protestolar geçen Çarşamba başladı ve protestocular geciken maaşlarının bir an önce ödenmesini talep ediyorlar.

Yerel kaynaklar, Süleymaniye'de protestoların şiddete dönüşmesi sonucu çok sayıda protestocunun öldürüldüğü ve bir çoğunun yaralandığını bildirmekteler. 

Kürt bölgesindeki iktidar partilerinin genel merkezlerini, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokratik Partisi'ni (KDP) ateşe veren yüzlerce protestocu, onları parti çıkarları için yolsuzluk ve fonları kötüye kullanmakla suçladı.

Süleymaniye'deki Yüksek Güvenlik Komitesi ise göstericileri Beer Macron bölgesinde polise ateş etmekle suçladı.

Erbil ve Dohuk illerinde de, Süleymaniye'deki benzer protestoları önlemek için güvenlik güçleri yoğun bir şekilde konuşlandırıldı.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, barışçıl gösteri hakkına saygı duyulması ve göstericilerin özellikle hakları konusunda taleplerinin karşılanması gerektiğini vurgulayan bir açıklama yaptı.

Irak Cumhurbaşkanı, Kürt bölgesinde  çalışanların maaşları sorununa kökten çözüm bulmak ve halkın yaşam koşullarını iyileştirmek için ilgili makamların bu talepleri yerine getirmesi, acil ve ciddi önlemler alması gerektiğini vurguladı.

Salih, "Mevcut mali krize daha iyi çözüm, merkezi hükümetle kapsamlı bir anlaşmaya varmaya çalışmaktır." dedi. 



Yeni yorum ekle