Yemen'in el-Muhre eyaleti neden Amerika ve İngiltere için önemli?

Pt, 07/12/2020 - 10:32

ABD'nin Yemen'deki büyükelçisinin daha önce görülmemiş el-Muhre ziyaretinin ardından bir İngiliz gemisinin de Yemen’in bu doğu eyaletinde hedef alındığı haberlere yansıdı.

Welayet News - Ensarullah’a bağlı askeri güçler günbegün Me’rib’te zafer üstüne zafer kazanıp bu şehrin fethine yaklaşırken Amerika’nın Yemen’deki büyükelçisi görülmemiş bir girişimde bulunarak el-Muhre eyaletine gitti. Bu ziyarette Umman sınırında olan bu eyalette Amerika tarafından askeri bir üssün kurulması hakkında bir takım görüşmelerin gerçekleştiğine dair bazı haberler basına yansırken, Yemen’in müstafi ve firari cumhurbaşkanı Mansur Hadi ise umudunu Hadramevt ve el-Muhre eyaletlerinde dağınık olan güçlerine ve yandaşlarına bağlamış durumda. Amerikan büyükelçisinin el-Muhre’de bulunması aslında hem bir nevi bu bölgedeki Islah Partisi kalıntılarına destek anlamına geliyor hem de Amerika’da iktidarın devredilmesinden sonra bile bu ülkenin Yemen'de Suudi Arabistan ve Mensur Hadi’yi desteklemeye devam edeceğine dair bir tür güvence vermek anlamına geliyor.

Christopher’ın el-Muhre’ye ziyaretinden sadece birkaç gün sonra bu eyaletin sahilinde bir İngiliz gemisi saldırıya uğradı. İngiliz yetkililer saldırının faillerinden habersiz olduklarını söylerken, Suudi medyası olayı Ensarullah’ın bu gemiye yönelik saldırılarının sonucu olarak tanımlamaya çalıştı. Birkaç gün önce ise, koalisyonunun Yemen’deki sözcüsü, İran yapımı bir dizi deniz mayını keşfettiğini iddia ederek bu mayınların Ensarullah tarafından denize yerleştirildiğini ve küresel deniz güvenliğini tehdit ettiğini vurguladı! Bu haber ve iddialar üzerine düşünülmesi, İngiliz gemisine yapılan saldırının Suudi menşeli olduğu ve bu gruba karşı bir tür küresel uzlaşı sağlamak için Ensarullah’ı terörist olarak tanımlamak amacıyla yapıldığı varsayımını zihinden uzak bir varsayım olarak göstermiyor.

Açıktır ki, Suudi Arabistan’ın hedeflediği bu varsayımı uluslararası topluma empoze etmeyi başarması halinde, Amerika’nın Ensarullah’ı terör listesine koyma kararının gerçekleşmesi amacına daha da yaklaştığına ümitvar  olabilir. 

Amerika ve İngiltere’nin Yemen macerasına sokulması, geçmiştem daha özel bir biçimde Suudiler için birkaç temel fayda sağlayabilir; Birincisi, Ensarullah’ın fikrini ve gücünü Me’rib’i fethetmekten başka yöne saptırmak; İkincisi, Mensur Hadi’nin  Islah Partisi’nin Yemen sathında dağınık ve zayıflamış güçlerinin toparlanmasında desteklenmesi ve üçüncüsü, Geçis Meclisi ile Güney Yemen’de Hadi’ye sadık güçler arasında artan çatışmaları hafifletmek ve nihayetinde Avrupa’yı Amerika’nın Ensarullah’ı terör listesine alma girişimine verdiği destekle uyumlu hale getirmek.

Tüm bunların yanında, basına yansıyan bazı haber ve raporlar Mensur Hadi’ye bağlı güçlerin güneyli güçlerin kontrolündeki Aden şehrine saldırma ihtimaline işaret ediyor. Ancak bu haberler doğru olsa bile Arabistan’ın Yemen'de BAE ile olan ortak hedeflerini gerçekleştirmeye dair umut ışığı da mutlak ye’se dönüşecektir ve böylece bu tarihi atasözü bir kez daha doğrulanmış olacaktır: Men lem yueddibhu-z’zemenu yueddibhu-lyemenu / Zamanın edepli yaptığı kimseleri Yemeliler edepli yapar. 

Welayet News 



Yeni yorum ekle