Hazreti Ali Ekber'in Mübarek Doğumu Ve Gençlerin Günü

Pa, 29/04/2018 - 00:05

İmam Hüseyin (a.s)'ın ilk evladı Ali Ekber hicri yılın 33. de Şaban ayının 11'nde Medine'de doğmuştur.

Welayet News - O'nun muhterem annesi Leyla , Ebi Merre'nin kızıdır. Leyla İmam Hüseyin'e vakur, yiğit ,nur yüzlü ve Peygamber Efendimize en çok benzeyen bir evlat getirmişti. Onun siması, davranışı, konuşması tıbkı Ceddi Resullaha benziyordu. kim Resullahi görme arzusunda olsa ona bakarak bu isteğine varmış olurdu. İmam Hüseyin buyuruyor :" Her ne zaman Resullaha özlem duysam Ali Ekberin simasına bakıyorum."

Hz.Ali Ekber, Beni Haşimi'in Aşura gününde ki ilk şehidiydi. Ali Ekberin Cesaret ve yiğitliği ,dini ve siyasi basireti Kerbelada özellikle Aşura gününde tecelli etti.

İmam Hüseyin yolculuk kararını açıklayıp Medine den çıkmak istediğinde, Ali Ekber İmama olan vefakarlığının bayrağını kervanın önünde dalgalandırdı.

İmam'ın yarenlerinden ve Kerbela yolcularından olan Akabe bin Seman şöyle diyor:"Gece İmamla birilkte hareket ediyorduk bir kaç saat yol gittikten sonra İmam hafif bir uykuya daldı hemen sonra O hazret mubarek gözlerini açtı ve buyurdu " İnna lillah ve inna ileyhi raciuun elhemdullilahi Rebbil alemin" ve bir kaç kez bu ayeti tekrarladı.

Hz Ali Ekber dirayetiyle hemen İmamın durumunu anladı ve ayetin kaç kez okunduğunu duydu. İmama taraf gitti ve sordu :"Baba neden bu ayeti okuyorsun?" İmam Hüseyin cevap verdi :" Aziz evladım uykuya daldığımda bir suvari gördüm böyle diyordu " Ölüm bu hareket halinde olan kervana doğru geliyor."

Ali Ekber biraz durakladıktan sonra kendinden emin ve hayret uyandırıcı bir cesaretle babasına yöneldi ve şöyle dedi:" Babacığım! Allah kötülük vermesin, biz Hak üzere değilmiyiz? " İmam cevabında buyurdu:" and olsun O Allaha ki bizim dönüşümüz onadır, evet biz Hak üzerineyiz." Ali Ekber bu cevabı duyunca yüzü çiçek gibi açıldı ve huzur içinde İmama hitaben şöyle dedi :"Babacığım o halde bir endişe yoktur ve Hak yolunda can veririz." İmam Hüseyin (a.s ) bu korkusuz ve iman dolu cevabı evladından duyunca mutlu oldu; evladını hitap ederek buyurdu :" Allah sana her babanın evladına edeceği güzel duayı ve ecri versin"

Ali Ekber (a.s )'ın ahlaki faziletleri

İmam Hüseyin (a.s )'ın doğru terbiyeti Ali Ekberin en üstün faziletlere ulaşmasına neden olmuştu.soylu bir aileden gelmek, sahih eğitim ve ilmi ortam gibi bir insanın yetişmesi için gereken bütün faktörler Ali Ekber için bir arada bulunuyordu. Ahlak ve davranışları, haya ve metaneti mükemmel düzeydeydi. Davranışları ve hareketleri Resullaha benziyordu , şahsiyet ve siması Peygamber Efendimizi hatırlatıyordu. Ali Ekberin babasına karşı saygısı, edebili davranışı ve muhabbeti hayatının her lahzasında kendini gösteriyordu ve Aşura günü zirveye ulaştı.

Velayet anlayışıyla eğitilmiş olması onu her durumda babasına hizmet ve itaat edecek kıvama getirmişti. .

Ali Ekberin viladeti ve Gençlik günü

Gençlik ömrün baharı ve yaşamın coşkulu mevsimidir. Hayatın hiç bir dönemi gençlik çağı gibi canlı ve diri değildir hiç bir insan gençliğinde ki güç ve enerjiye sahip olduğu kadar başka bir dönemde güçlü değildir. Bir çok başarılar ve yetenekler gençlik döneminde elde edilir ve bir çok istekler ve arzular ancak gençlik yaşında gerçekleşir. Gençlik sadece bir kez insana verilmiştir ve bu fırsat elden geçince birdaha geri dönmez.

Gençlerin örnek alabileceği genç bir usveye ihtiyacı vardır .Kurani kerim İnsanlık için bir örnek göstermiştir "و لکم فی رسول الله اسوه حسنه" Allah'ın insanlık için örnek kıldığı Resullah'a ahlaki ve davranışsal olarak benzeyen herkes de ona benzemesi hasabıyla bizim için örnektir.

İmam Hüseyin (a.s ) evladı Ali Ekberi Resullaha en çok benzeyen kişi olarak tanımıştır ve buyurmuştur :"Her ne zaman Resullah'ı özleseydik Ali Ekbere bakıyorduk."

Eğer bir kimse Hz Muhammed Mustafa'nın ahlak, kemalet ve güzel simasına aşık olduğunu dile getiriyorsa Ali Ekberi tanıyarak ve onun izinde giderek Resullaha kavuşa bilir.

Welayet News



Yeni yorum ekle