Suriye: ABD'nin teröristlere desteği sürüyor

Per, 26/11/2020 - 12:23

Suriye’nin Birleşmiş Milletler’de Daimi Temsilcisi Beşşar el Caferi, başta ABD ve Türkiye olmak üzere Suriye’ye düşman olan ülkelerin terör örgütlerini ve ayrılıkçı milisleri desteklemeye devam ettiklerini ve Suriye halkına karşı suç işlemeye ve mal varlığını yağmalamaya devam ettiklerini belirtti.

Welayet News - İRNA ajansının SANA haber ajansına dayanarak verdiği habere göre, BMGK’nin oturumunda bulunduğu konuşmada el Caferi; Suriyeli mültecilerin ve yerlerinden edilmiş kişilerin dönüşüne ilişkin uluslararası konferansın, Suriye devleti ve müttefiklerinin yerlerinden edilenlerin vatan ve evlerine güvenli, onurlu ve gönüllü geri dönüşünü sağlama çabaları kapsamında çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Uluslararası bir delegasyonun Suriye hükümetinin onayı olmadan Türkiye sınırından İdlib iline yasadışı bir şekilde sızmasının kınanacak bir davranış ve teröre destek olduğuna dikkat çeken Caferi; bunun, terörle mücadele ile ilgili Güvenlik Konseyi kararlarının ve insani eylem ilkelerinin ihlal oluşturduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı’nın işgal altındaki Suriye Golan’daki İsrail yerleşimlerine yaptığı ziyaret hakkında ise Caferi; bu eylemlerle Golan’ın hukuki, siyasi ve coğrafi gerçekliğini değiştirmeyeceğinin altını çizdi.

Caferi; Amerikan işgalinin ve desteklediği ayrılıkçı milislerinin araçlarının Suriye devletinin petrol ve gaz kaynaklarını yağmaya devam ettiğini gerçeğine işaret ederken,  Amerikalılar, Fransız ve siyonist İsrailli arkeoloji uzmanlarının huzurunda Haseke İli’nde çok miktarda antika, hazine ve altın çaldıklarını belirtti.

Suriye dışişleri bakanlığı da, geçen perşembe günü, ABD dışişleri bakanı Pompeo'nun ırkçı İsrail tarafından işgal edilen Suriye toprakları olan Golan'a gitmesini kınamıştı.

Pompeo'nun uluslararası kanunları ayaklar altına alarak, Golan ve Batı Yaka'da siyonist yerleşim sitelerine gitmesine Filistin direniş hareketleri ve Filistin halkından da tepkiler gelmişti.

Pompeo'nun bu girişimi, bu zamana kadar ağır eleştiriler alan Arap Birliği'nin de tepkisine neden olmuş ve bu birliğin genel sekreteri Pompeo'nun ziyaretini kınamış ve bunun uluslararası kanunlara aykırı olduğunu bildirmişti.

Tags: 


Yeni yorum ekle