Doğu Asya’da yeni bir birliğin kurulmasıyla Amerika’ya ekonomik savaş ilanı

Pa, 22/11/2020 - 07:52

İranlı risk araştırmacısı Muhammed Hüseyin Edip, Doğu Asya ve Avustralya’da Amerika’nın katılımı olmadan yeni bir ekonomik birliğin kurulmasının aslında yeni Doğu bloku ile Batı bloku arasında ekonomik savaşın ilanı olduğunu ifade ederek, ABD’nin Doğu Asya'da stratejik tepki vermek için Ortadoğu’daki ağırlığını azalttığını söyledi.

Welayet News - Tasnim Haber'in sorularını yanıtlayan Muhammed Hüseyin Edip, Doğu Asya ve Avustralya’da ABD’nin katılımı olmadan yeni bir ekonomik birliğin kulduğunu açıkladı ve Doğu Asya ile Okyanusya ekonomisinin entegrasyonuna değindi.

Edip, ABD’nin borcunun ilk alıcısı olarak Japonya’nın Çin’in yerini aldığını ve bunun şok edici olduğunu söylüyor.

Suudi Arabistan’ın mevcut durumuna ve ağır bir kemer sıkma politikası izleme ihtiyacına da değinen İranlı araştırmacı, Arabistan’ın Batı ekonomisi ile dalga geçtiğini ve Suudi Arabistan ile müttefikleri arasında bir çatışma beklememiz gerektiğine inandığını belirtti.

İranlı araştırmacının Tasnim Haber ile röportajında İran'ın durumunu analiz etme, Amerika vs konular hakkında dile getirdiği görüşleri aşığada okuyabilirsiniz.

Amerika’nın katılımı olmadan Doğu Asya ve Avustralya’da yeni bir ekonomik birliğin kurulması

Tasnim: Trump sonrası dünya ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Edip: Geçen hafta Doğu Asya ve Avustralya’da Amerika’nın katılımı olmadan yeni bir ekonomik birlik kuruldu.

Okyanusya ve Doğu Asya ekonomisi birbirine entegre oldu, birleşti

Tasnim: Bu gelişme ile ilgili analiziniz nedir?

Edip: Sade bir dille, Doğu Asya ve Okyanusya ekonomisi Amerika’nın katılımı olmadan birleşti. Yeni ekonomik birlik Doğu Asya ve Pasifik'te büyük bir ekonomik refaha yola açıyor ve ABD bunun dışında bırakıldı.

Doğu bloku ile Batı bloku arasında ekonomik savaşın ilanı

Tasnim: Amerika’nın dışarıda bırakılmasını nasıl görüyorsunuz?

Edip: Yeni Doğu bloku (Asya ve Okyanusya) ile Batı bloku arasında bir nevi ekonomik savaşın ilanıdır. Bu Amerika için sert bir sinyal anlamındadır.

Tasnim: Amerika’nın tepkisi ne oldu?

Edip: Trump ve Biden’ın derin sessizliği tuhaf değil, pratikte tepki verecekler, Amerika'nın tepkisi pratikte olacaktır.

Tasnim: Ortadoğu’daki durumu nasıl görüyorsunuz?

Edip: Pentagon Başkanı, bu başkanlık dönemi sona ermeden tüm Amerikan askeri güçlerinin Irak’tan ayrılacağını, Irak'taki Amerikan güçlerinin 2.500’e düşürüleceğini ve bunların tümü sivil olacağını duyurdu, yani ABD askerleri Irak’ı terk edecek.

Tasnim: Neden?

Edip: Amerika, Batı Asya’da stratejik yanıt vermek için bu bölgedeki ağırlığını azaltıyor

ABD'nin Suriye ve Afganistan’daki sembolik varlığı

Tasnim: Amerika'nın Batı Asya'daki tutumlarını biraz daha açar mısınız?

Edip: Bunu Amerika’nın önceki girişimlerinin yanına koyarak görmek gerek. Amerikan Donanması, Fars Körfezi’deki kalıcı varlığını çoktan sona erdirdi. Ortadoğu’daki ABD askeri karargahı Katar’dan Kaliforniya’ya taşındı. Daha önce, Suriye’deki ABD birlikleri 1.000’e düşürüldü ve Pentagon yetkilileri, Afganistan'daki Amerika askeri güçlerinin bu başkanlık döneminin sonuna kadar 2.500’e düşeceğini duyurdu. Diğer bir deyişle, Amerika'nın Ortadoğu’daki askeri varlığı Suriye ve Afganistan’da sembolik bir varlık ile sınırlanmış durumda.

Japonya, Amerika borcunun ilk alıcısı olarak Çin'in yerini aldı ve bu şok edici bir gelişme

Tasnim: Amerika ve Çin ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Edip: Çin’in vazifesi ABD’nin borçlarını satın almaktı ancak, bugün yayınlanan istatistiklere göre Japonya Amerika’nın borcunun ilk alıcısı olarak Çin'in yerini aldı ki bu şok edici bir gelişmedir. Japonya daimi olarak Çin’in yerini alacak kapasiteye sahip değildir.

Tasnim: Ortadoğu’da ekonomik açıdan yaşanan yeni gelişmeler nelerdir?

Edip: Suudi Arabistan her zaman İngiliz borcunu satın alıyordu. Bu ülke, cari hesap fazlasıyla özellikle İngiltere başta olmak üzere ABD ve İngiltere’nin borçlarını satın alıyordu.

Ayda 3 milyar dolar normaldı ancak Suudi Arabistan son üç ayda 18 milyar dolarlık cari açık verdi. Yani İngiltere Suudi Arabistan’ın cebinden borç alıyordu, şimdi ise Suudi Arabistan kendi cebinden fazlasını harcamak ve Beritanya’nın cebinden geçiniyor.

Arabistan’ın kemer sıkma politikasının gerekliliği

Tasnim: Ne olacak?

Edip: Başta İngiltere olmak üzere Amerika ve İngiltere'nin ekonomisi, Avrupa Birliği’den ayrıldığı ve Korona krizinin zirveye tırmandığı bir ortamda üç ayda bir Suudi Arabistan'a 18 milyar dolar yardımda bulunma kapasitesine sahip değildir. Arabistan’nın hızla kemer sıkma politikasını izlemeye başlayarak, Batı’nın, özellikle de Britanya’nın borçlarını satın aldığı klasik rolüne dönmesi gerekir.

Suudi Arabistan Batı ekonomisi ile dalga geçiyor 

Tasnim: İlerde Arabistan’da geniş kapsamlı ekonomik değişimler mı olacak?

Edip: Batı ekonomisinin, Suudi Arabistan'da Amerikan ve İngiliz bankalarının cebinden bu tür harcama tarzına tahammülü yoktur. Arabistan Batı ekonomisi ile oynur ve bu, tepki toplayacaktır.

Tasnim: Nasıl bir tepki?

Edip: Suudi Arabistan, yanlış ekonomik kararlarını İngiltere ve ABD ile paylaştı ve önümüzde Arabistan ile müttefikleri arasında ekonomik çatışma var.

Tasnim: Amerika ve Arabistan'ın ekonomik ilişkileri ne durumda?

Edip: Suudi Arabistan’dan ABD petrol ithalatı, günde 1,3 milyon varilden yaklaşık 200,000 varile düştü, bu ise Amerika'nın dikkate değer bir petrol ambargosu biçimi.

Hindistan ve Amerika birbirine  yakınlaştı

Tasnim: Doğu Asya ve Okyanusya’da yaşananlar ile Amerika’nın askeri olarak Batı Asya’dan çıkması, buradaki varlığını sembolik bir varlık olarak sınırlanması ve Amerika ve Arabistan'ın ekonomik ilişkilerinin sınırlanması ve Suudi Arabistan’ın Batı ekonomisindeki konumunun değişimi arasında bir ortak yön görüyor musunuz?

Edip: Doğu Asya ve Okyanusya’daki ekonomik ittifakın Hindistan’ın katılımı olmadan gerçekleştiği unutulmasın. ABD eskiden beri Hindistan’ı Çin’in karşısında Asyalı alternatif olarak görmüştür. Amerika ve Hindistan birbirlerine yakınlaşıyor.

İran'ın konumu daha değerli olmuştur

Tasnim: Bu arada, İran'ın konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Edip: İran'ın dünya denklemlerindeki konumu takviye olmuştur. Dünya yeni bir caydırıcılığa doğru ilerliyor. Caydırıcılık, tehdit dengesi üzerinde kuruludur. Güneybatı Asya yeni bir tehdit dengesine doğru gidiyor. İran’ın konumu ise daha değerli olmuştur.

Çeviri: Mehmet Gönül

Welayet News

Tags: 


Yeni yorum ekle