Birleşmiş Milletlerden Golan Kararı

Cu, 20/11/2020 - 18:39

ABD Dışişleri Bakanı işgal altındaki Golan Tepeleri'ni ziyaret ettikten saatler sonra, Birleşmiş Milletler işgal altındaki Golan'ın Suriye'ye ait olduğunu bir kararla teyit etti.

Welayet News  - Suriye resmi haber ajansı SANA'nın bildirdiğine göre BM Genel Kurulu, Suriyelilerin işgal altındaki Suriye toprağı olan Golan üzerindeki kalıcı egemenliğine vurguda bulundu.

BM Genel Kurulu, Suriye halkının işgal altındaki Golan Tepeleri üzerindeki kalıcı egemenliğini 153 oyla onayladı.

BM Genel Kurulu, Siyonistleri işgal altındaki Golan Tepeleri'nin yanı sıra Kudüs dahil Filistin topraklarındaki doğal kaynakları sömürülmesinden ve yok edilmesinden uzak durmaya çağırdı.

BM Genel Kurulu kararında işgalcilere, yerleşimcilerin eylemleri ve işgal altındaki Suriye Golan'a çöplerin atılması da dahil olmak üzere çevreye zararlı tüm eylemlere ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaptıklarına son vermeleri çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler, bu adımları su kaynakları için tehlikeli olarak nitelendirdi ve sivillerin sağlığına zararlı olduğunu belirtti.

BM'nin bu kararı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun 1967'de Golan Tepeleri'nin işgalinden bu yana tüm uluslararası yasaları ve sözleşmeleri ihlal ederek eşi görülmemiş bir hareketle bölgeyi ziyaret etmesinin ardından geldi. Pompeo, yaptığı açıklamada, bölgenin sonsuza kadar İsrail'e ait olduğunu dile getirmişti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Pompeo'nun bu adımına, Trump yönetiminin sona ermesinden önce kışkırtıcı bir hareket ve Suriye egemenliğinin açık bir ihlali diyerek kınadı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu el-Gayt da, ABD Dışişleri Bakanı'nın Batı Şeria'daki Siyonist yerleşim yerlerine ve Suriye'nin işgal altındaki Golan Tepeleri'ne ziyaretini kınadı.



Yeni yorum ekle