ABD, İran İçin Şart Sürecek Konumda Değil

Per, 19/11/2020 - 11:54

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, ABD yönetiminin Tahran ile 4+1 Grubu'nun müzakere odasına erişmesinin çok zor olacağını belirterek, ABD'nin İran için şart sürebilecek konumda olmadığını vurguladı.

Welayet News  - İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Press TV kanalına verdiği röportajda gündemi değerlendirdi.

Hatipzade ABD'nin bir sonraki başkanı tarafından nükleer anlaşmaya yeniden Washington'un dönmesi için yeni taleplerine ilişkin bir soru üzerine, İran'ın daha önce müzakere yaptığı konuyu yeniden müzakere etmeyeceğini kaydetti.

İran, başkan seçilen Joe Biden'in iktidara gelmesiyle ABD’ye güvenebilecek mi ve bu yeni hükümet taahhütlerini yerine getirip nükleer anlaşmaya geri dönecek mi?" şeklinde yöneltilen bir soruya da, "Bu bir güven meselesi değil. Aslında nükleer müzakeresi karşılıklı güvensizlik temelinde yapıldı. En önemli mesele de bu zaten. Biz sadece Beyaz Saray'ı yönetecek kişinin davranışına dikkat ediyoruz" yanıtını verdi.

Hatipzade, Rusya'nın gözetiminde Azerbaycan Cum. ve Ermenistan arasında sağlanan ateşkes anlaşmasına dair de şu açıklamalarda bulundu:

“İran İslam Cumhuriyeti, komşularımız Azerbaycan ve Ermenistan arasında 30 yıldır süren gerginliğe kalıcı bir çözüm için her türlü çabayı her zaman olumlu karşılamıştır. Elbette ki uluslararası sınırlarda hiçbir değişiklik olmayacak. Ne İran sınırlarında ne de bölge sınırlarında herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Bakü, Erivan ve bölgedeki diğer ülkelerle yakın ilişkilere sahibiz. Son otuz yılda bu krizin çözülmesine büyük ölçüde yardımcı olduk. Tabii ki kolay bir şekilde çözülemeyecek bazı tartışmalı konular var, ancak buna yönelik herhangi bir çaba İran tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır.”

Tags: 


Yeni yorum ekle