Suud’dan Mesnetsiz Suçlama İran’dan Cevap

Per, 19/11/2020 - 06:47

Alman haber ajansı DPA'ya konuşan Suudi Arabistan'ın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el Cubeyr, 'İran'ın atom bombası geliştirmesinin durdurulmaması halinde Suudi Arabistan'ın nükleer silah elde etme hakkını saklı tuttuğunu' söyledi.

Welayet News  - Nükleer Silah elde etme peşinde olan ve bu konuda gizli çalışmalar yürüten Suudi Arabistan, resmi ağızlardan defalarca atom bombası yapmanın şer’en uygun olmadığını ve böyle bir silah üretme hedefinde olmadığını açıklayan ayrıca nükleer çalışmaları Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından denetlenen İran’ı mesnetsiz bir şekilde suçlayarak kendi suçunu örtemeye çabalıyor.

Alman haber ajansı DPA'ya konuşan Suudi Arabistan'ın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el Cubeyr, 'İran'ın atom bombası geliştirmesinin durdurulmaması halinde Suudi Arabistan'ın nükleer silah elde etme hakkını saklı tuttuğunu' söyledi.

Cubeyr, İran'ın nükleer güç olması halinde diğer ülkelerin de aynı yoldan gideceğini dile getirerek: "Suudi Arabistan, halkını ve topraklarını korumak için elinden gelen her şeyi yapacağını çok net şekilde dile getirmiştir." açıklamasında bulundu.

11 Eylül 2001 saldırıları sonrası ABD ve İsrail yönetimlerinin kıskaca aldıkları İran'ın nükleer programının silah üretimine yönelik olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmazken BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından denetlenmesine devam ediliyor. İran'ın nükleer silah geliştirmesinin önlenmesini garantiye almaya yönelik 2015 tarihli uluslararası anlaşmadan ise ABD Başkanı Donald Trump 2018 yılında resmen çekildi. Ortadoğu'nun nükleer silah sahibi tek ülkesi olduğu bilinen İsrail de hiçbir denetim rejimine girmeyi kabul etmiyor.

Suudi bakanın İran'a saldırılmasını provoke eder nitelikteki sözlerine Tahran'dan yanıt geldi.

İran’ın Viyana’da bulunan uluslararası Kurumlar nezdindeki daimi temsilcisi Kazım Garipabadi, Suudi Arabistan yönetiminin yanlışlarını başkalarının üzerine atmaması gerektiğini söyledi.

Twitter'da açıklama yapan Garipabadi; "Kaçmak ve korku yaymak, insanları aldatmak isteyenlerin kullandıkları iki klasik yöntemdir. Eğer nükleer silah programı yürütmek istiyorsanız ve eğer UAE ile işbirliği yapmamak için bahane arıyorsanız, en azından cesaretli olun ve bunun bedelini ödeyin. Yanlışlarınızı başkalarının üzerine atmayınız" dedi.

İranlı Temsilci Garipabadi; daha önce Suudi Arabistan’ın gizli nükleer programının incelenmesi için çağrılar yapmıştı.



Yeni yorum ekle