Kissinger’den Biden’a uyarı; ilişkiler yeniden kurulmazsa Çin ile askeri çatışma riski var

Çar, 18/11/2020 - 11:48

ABD’nin uzun yıllar önceki dışişleri bakanı Henry Kissinger, ‘Çin ile ilişkileri iyileştirme arayışında olması gerektiğini’ belirterek Amerika’nın demokrat adayı Joe Biden’ı uyardı.

Welayet News - 1970’lerin Amerika Dışişleri Bakanı, Pazartesi gecesi katıldığı bir ekonomi forumu'nun açılış töreninde, ABD seçimlerini kazanan demokrat adaya tavsiyelerde bulundu.

Amerika'nın eski dışişleri bakanlarından Henry Kissinger, ABD seçimlerini kazanan demokrat adayı Joe Biden’a, Çin ile ilişkileri bir an önce yeniden kurma arayışında olması gerektiğini tavsiye etti. Kissinger mesajında, Çin ile ilişkilerin yeniden kurulmaması halinde Amerika ve Çin arasında askeri çatışma riskinin bulunduğunu belirterek Biden’ı uyardı.

Kissinger ayrıca, bazı ortak eylemler olmadan dünyanın 1.Dünya Savaşı’na benzer bir felaketle karşı karşıya geleceğini sözlerine ekledi.

Ünlü Amerikan politikacı daha önce de, ABD ve Çin arasında yeni bir soğuk savaşın ortaya çıkmasının kendisini giderek daha fazla kaygılandırdığını ve jeopolitik manzarayı değiştiren teknolojik ilerlemeleri bununla bağlantılı gördüğünü söylemişti.

Kissinger’in dediğine göre, ABD’nin, dünyanın bir ülkenin tek taraflı stratejik ve ekonomik üstünlüğü kimse tarafından tehdit edilmeden elde edemeyeceği kadar karmaşık olduğunu anlaması için “yeni bir düşünce tarzına” ihtiyacı var.

Amerikalılar, ABD Başkanı Donald Trump iş başına geldiğinden bu yana, Çin ile gerilim ve çatışmayı görülmemiş bir tarzda arttırdılar. Çin ile ticaret savaşına giren Amerika, bir taraftan Hong Kong ve Tayvanlı ayrılıkçıları desteklerken diğer yandan corona virüsün dünyada yayılmasından Pekin’i sorumlu tutuyor.  



Yeni yorum ekle