Almanya Savunma Bakanı’nın açıklamaları Macron’u öfkelendirdi

Pt, 16/11/2020 - 22:55

Fransa Cumhurbaşkanı, ‘Avrupa Birliği’nin hala ABD’ye ihtiyacı var’ diyen Almanya Savunma Bakanı’nı eleştiri topuna tuttu.

Welayet News  - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir dizi açıklamada bulunarak Almanya Savunma Bakanı Anne Gareth Karen Bauer’ı  sert bir dille eleştirdi.

Alman haber ajansı DPA, bugün (Pazartesi) konuya ilişkin haberinde, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Almanya Savunma Bakanı’nın açıklamalarını eleştirdiğini ve Alman bakanın Avrupa’nın stratejik bağımsızlık fikri konusunda karamsar olduğunu söylediğini yazdı.

42 yaşındaki Macron, Pazartesi günü Paris Merkezli Le Grand Continent dergisine verdiği röportajda alışılmadık bir açıklıkla, “Bence bu, hikayenin yanlış bir yorumudur. Neyse ki, bildiğim kadarıyla, Alman şansölyesi bu çizgiyi takip etmiyor” dedi.

Crump-Karen Bauer, Kasım ayı başındaki ABD başkanlık seçimleri öncesinde, Politico internet sitesinde “Avrupa’nın Hala Amerika’ya ihtiyacı var” başlıklı konuk makalesini yayınlamıştı.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi üyesi politikacı, yayınlanan makalesinde, “Avrupa’nın stratejik bağımsızlık kuruntularının sona ermesi gerekiyor çünkü, Avrupalılar, bir güvenlik sağlayıcısı olarak Birleşik Devletler’in belirleyici rolünün alternatifi olacak güçte değiller” ifadesini kullanmıştı.

Grand Continent dergisine verdiği röportajda, bu açıklamalara yanıt veren Macron, bir kez daha Avrupa'nın Amerika’an bağımsız olma çağrısını yenileyerek, “Amerika Birleşik Devletleri’nin, kendimizi ciddiye alırsak ve kendimizi savunursak ancak Avrupalıları müttefik olarak kabul edeceğini” söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı, bundan önce de bağımsız bir Avrupa ordusuna duyulan ihtiyacı defalarca vurgulamıştı.

Bu açıklamalara tepki gösteren Avrupa Parlamentosu Yeşil Parti sözcüsü Francisco Brandner de, Macron’un Kramp-Karen Bauer’e yönelik eleştirisini tamamen haklı bularak, “Baştan itibaren herhangi bir egemenlik hakkımızı inkar etmemeliyiz, bunun üzerinde aktif olarak çalışmalıyız. Amerika Birleşik Devletleri’nin bizden istediği şey de tam olarak budur” dedi. Brandner’in dediğine göre, Alman hükümeti, işbirliğini yavaşlatmak yerine, Fransa ile birlikte Avrupa’nın daha fazla kalkınmasının motoru olmalıdır.



Yeni yorum ekle