Amerika’nın İran ile düşmanlığının nedenleri

Cu, 13/11/2020 - 18:21

İran’ın eski Almanya büyükelçisi Ali Rıza Şeyh Attar, İran’da Amerika ve İran arasındaki ilişkilerde yaptırım konusunu belirginleştirenleri eleştirdi. Bunun bir sapma olduğunu belirten Şeyh Attar, “Amerika’nın İran'a olan düşmanlığının kökenlerinden saparsak aldığımız kararlarda da kesinlikle hataya düşeriz” dedi.

Welayet News  - Yaptırımların Amerika'nın İran’a karşı düşmanlığının tezahürlerinden biri olduğunu dile getiren Şeyh Attar, “İslam Devrim’inden sonra İran, Batı’dan kaynaklı sekülerizmin tüm dünya üzerindeki dört asırlık tabusunu kırdı ve bu da Amerika’da İran’a karşı bir kin ve nefretin oluşmasına neden oldu” değerlendirmesinde bulundu.

İran’ın eski Almanya büyükelçisi, İslami İran tarafından Amerika’nın aleyhine icat edilen ve ABD’nin düşmanlığına neden olan diğer meydan okumalar hakkında şöyle dedi: “İran’a karşı Amerikalı devlet adamlarında kin ve nefretin oluşmasına neden olan ikinci mesele, hegemonyasına karşı meydan okunmasıdır.  2. Dünya Savaşı’ndan sonra ABD İngiliz sömürge yönetimini miras aldığında, Amerika dünyayı hegemonyası yoluyla egemenliğine aldı, ancak İran, İslam Devrimi’nin zaferinden sonra bu egemenliğin hegemonyasına meydan okudu”. 

İran’ın başlattığı meydan okumalara, Amerika için çıkardığı sorunlara karşı ABD’nin geliştirdiği karşıt hamlelere değinen Şeyh Attar, “Amerika’nın İran'a karşı koyma yollarından biri yaptırımların getirilmesidir ve eğer sadece yaptırımlara odaklanırsak temel düşmanlığı unutacağız” dedi.

Şeyh Attar, John Bolton’un Trump’ın getirdiği yaptırımların Biden tarafından kaldırılmasına dair açıklamaları hakkında ise, şunları belirtti: “Bu yaptırımların kaldırılmayacağından hiç şüphem yok. Biden ve Demokrat Parti’nin İran üzerine yaptığı konuşmaların bir araya getirilmesiyle, İran’a yönelik yaptırımlara temelde karşı olmadıkları ve nükleer anlaşmadan ayrıldığı için Trump’a yapılan eleştirilerin ABD müttefiklerini ülkeden uzaklaştırmış olmasından kaynaklandığı ortaya çıkıyor”.



Yeni yorum ekle