BM: Yemen'de Felaket İçin Geri Sayım Başladı

Cu, 13/11/2020 - 07:03

Dünya Gıda Programı Direktörü, BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Yemen'deki felaket için geri sayımın başladığı konusunda uyardı ve İnsani ve Acil Durum Yardımlarından Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı da Yemenlilere acil yardım çağrısında bulundu. 

Welayet News  - Dünya Gıda Programı Direktörü ve İnsani ve Acil Durum Yardımlarından Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı, Güvenlik Konseyi toplantısında Yemen'deki vahim durum, özellikle de kıtlık ve açlık konusunda uyarıda bulundu. 

Birleşmiş Milletler, milyonlarca Yemenli erkek, kadın ve çocuğun kıtlıkla karşı karşıya kalma olasılığı konusunda bir kez daha uyarıda bulundu ve bu felaketi önlemek için dünyanın dört bir yanındaki ülkelere mali yardım çağrısında bulundu. 

BM Gıda Yardımı kolu ve dünyanın açlığın giderilmesi konusundaki en büyük insani yardım örgütü olan Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley ile İnsani ve Acil Durum Yardımlarından Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock Çarşamba günü Güvenlik Konseyi toplantısında Yemen'deki vahim durumla ilgili özellikle de savaş mağduru bu ülkedeki kıtlık konusunda uyardılar. 

Dünya Gıda Programı Direktörü Yemen'deki durumla ilgili toplantıda şunları söyledi: ‘Biz şu an felaket için geri sayımdayız. Daha önce de buradaydık (BM Güvenlik Konseyi toplantısında) ... Bu gösteriyi daha önce de dikkat çekmek için (Yemen'deki sorunları çözmek için) hemen hemen yaptık. Biz o zaman da uyarı çanını çaldık.’ 

Birleşmiş Milletler daha önce şu açıklamalarda bulundu: ‘Yemen, dünyanın en büyük insani kriziyle karşı karşıyadır ve bu ülkedeki 30 milyon insanın yüzde 80'inin dış yardıma ihtiyacı vardır.’ 

BM’ye bağlı teşkilatlar, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun askeri müdahalesi sonucunda 2015 yılından bu yana Yemen'de siviller ve askeri personel de dahil olmak üzere 100 binden fazla insanın öldürüldüğünü söyledi.  

Dünya Gıda Programı Direktörü BM Güvenlik Konseyi toplantısında şu uyarılarda bulundu: ‘Yemen'e sırtımızı dönmeyi seçersek, Yemen’in birkaç aydan kısa bir süre içinde yıkıcı bir kıtlığa düşeceğine dair hiçbir şüphem yok.’ 

2017'nin sonlarında Yemen'de dünyanın en büyük kıtlığı yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunan İnsani ve Acil Durum Yardımlarından Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, BM Güvenlik Konseyi toplantısında kıtlıkla mücadelede başarılı olduğunu söyleyerek, Yemen'de yaklaşan kıtlık konusunda uyardı. 

Lowcock şunları söyledi: ‘Kıtlığı iki yıl önce durdurduk. Daha fazla mali yardım sağlamak artık kıtlığı önlemek için devam eden çabaları desteklemenin en hızlı ve en etkili yoludur. 

Birleşmiş Milletler, bu yıl Yemen'e yardım sağlamak için gereken 1,5 milyar doları yani bu yardımın yarısından azını aldı. Oysa geçen yıl 3 milyar dolar almıştı. 

Kıtlığın Yemen'de ne anlama geldiğini düşündüğümde, neden onu önlemek için daha fazla bir şey yapılamayacağını gerçekten anlamıyorum.’ 

İnsani ve Acil Durum Yardımlarından Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı, Yemen'deki kıtlığın sonuçlarına ilişkin şu ifadelerde bulundu: ‘Bu korkunç ve acı verici bir ölümdür ... Yemenliler açlık çekmiyor, açlıktan ölüyorlar.’ 

Yemen'deki korkunç insani duruma ilişkin uluslararası yardım kuruluşlarının defalarca uyarıda bulunmalarına rağmen, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin 2015 yılı Mart ayında Yemenlilere yönelik başlattığı koalisyon saldırıları aynı şekilde devam ediyor. 

Tags: 


Yeni yorum ekle