Amerika’nın bölgedeki önemli hedefi; İsrail’in askeri üstünlüğünü korumak

Per, 12/11/2020 - 00:25

Siyasi hayatının sonuna gelmiş bulunan kumarbaz Trump, yönetiminin son günlerinde Al-i Zaid rejimi ile başka silah anlaşmaları imzalamak suretiyle BAE’lilerin mallarını bir kez daha çalma çabası içinde.

Welayet News  - Bununla eş zamanlı olarak Uluslararası Af Örgütü ise, ABD’yi Yemen’deki cinayetleri nedeniyle BAE’ye silah satmayı durdurmaya çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün gece yaptığı açıklamada, Trump’ın BAE’ye F-35 savaş uçakları, insansız hava araçları, güdümlü bombalar ve füzeler satmak için 23 milyar dolarlık bir anlaşmayı onayladığını Kongre’ye ilettiğini söyledi.

Pompeo, bu anlaşmanın tabi ki ABD’nin İsrail’in bölgedeki askeri üstünlüğünü garantileme konusundaki uzun vadeli taahhüdü ile uyumlu olduğunu ve bununla çelişmediğini de sözlerine ekledi.

Donald Trump, Ocak 2021’de Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce anlaşmayı uygulamak istiyor, çünkü Biden’ın buna kesinlikle karşı çıkacağını biliyor. Ancak Biden’ın karşı çıkışı da Yemen halkına karşı insafa geldiğinden değil, İsrail’in bölgedeki askeri üstünlüğünü sürdürmek içindir.

Elbette Trump da Biden gibi İsrail'in bölgede askeri üstünlüğünden yanadır ancak, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Siyonist rejimle ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalanması ve İsrail’in de bu anlaşmaya yeşil ışık yakması nedeniyle bir an önce söz konusu anlaşmanın uygulanmasını istiyor.

Siyasi analist ve akademisyen Bilal eş-Şevbeki, bu konuda şöyle diyor: “Demokrakların endişesi, bu silah anlaşmasının, özellikle F-35 uçakların BAE’ye satışının Trump döneminde imzalanan Amerikan-BAE anlaşmasının bir parçası olmasıdan ileri geliyor. Bu anlaşmanın Amerika’daki geçiş aşamasında uygulanması muhtemeldir. Bu yüzden Biden ve yönetimi için söz konusu anlaşmanın uygulanmasına mani olmak, hele de Trump’ın Amerika’da hala popüler olduğu bir ortamda oldukça zor olacaktır”.

Bu arada Biden’ın dış politika danışmanı Antony Blinken, F-35 uçaklarının BAE’ye satışına karşı çıkarak, bu silahın Ortadoğu’da sadece İsrail’e satılması gerektiğini, bu nedenle de İsrail’in bölgedeki askeri üstünlüğünü korumak için Biden’ın kesin olarak bu uçakların BAE’ye satılmasını gözden geçireceğini vurguladı.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Demokrat Partili Başkanı Eliot Angel ve bir grup demokrat milletvekili de ABD’nin gelişmiş silahlarının Ortadoğu ülkelerine saltılmasının İsrail’in bölgedeki askeri üstünlüğünün korunmasıyla gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philippe Nassif, ABD’yi gelişmiş silahları BAE’ye satması nedeniyle eleştirerek, bu silahların Yemen'de sivillere karşı kullanıldığını, diğer bir deyişle, ABD’nin bu şekilde bu ülke halkına karşı işlenen savaş suçlarına ortak olduğunu söyleyebiliriz dedi. 

Söz konusu örgüt, yaptığı açıklamada, kadınların, çocukların, yaşlıların ve sivillerin öldürülmesiyle sonuçlanan Yemen halkına yönelik hava saldırılarının Amerikan mühimmatı ile gerçekleştirildiğini ifade ederek, bu yüzden ABD’yi bu tür silahların satışını derhal durdurmaya çağırdığını söyledi.

Welayet News



Yeni yorum ekle