Trump ile Macron 'kankalığı’: Paris ABD’ye mi taşınıyor?

Per, 26/04/2018 - 11:50

Beyaz Saray’da Macron’la Trump arasındaki görüşme sırasında ortaya çıkan tuhaf ‘samimiyet’ görüntüleri çok şey anlatıyor. Fransa’nın Avrupa’dan koparak ABD çizgisine kayışının ne 'biçimde' gerçekleştiğini sembolize eden görüntüler ilgiyle paylaşılıyor.

Welayet News - ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u ağırladı.

Suriye saldırısına İngiltere’yle birlikte öncülük eden iki ülkenin liderleri, İran’la nükleer anlaşmadan, Suriye’deki operasyonların seyrine kadar birçok konuda mesaj verdi.

Kimyasal saldırı iddiaları temelsiz kalmasına rağmen operasyona girişilmesi, Trump ve Macron’un kendilerini “dünyanın hakimi” olarak sunmalarının da zeminini oluşturuyordu. AB’den Brexit süreciyle ayrılmanın eşiğine gelen İngiltere’nin de katılımıyla, Almanya merkezli “Avrupa kulübü” kimilerine göre saf dışı bırakıldı.

Öte yandan, Beyaz Saray’da buluşan iki lider arasındaki diyaloglar ve özellikle de Trump’ın el hareketleri ve mimikleri bütün tartışmaları gölgede bıraktı ve Fransa’nın ABD kanatları altında pozisyon aldığının göstergesi olarak görüldü.

ABD Başkanının Fransız mevkidaşına gösterdiği 'aşırı ilgi' medyada büyük yer buldu; “kankalıkları” analizlere konu edildi.

Ähnliches Foto

Macron’a uzun süre sarılan ve elinden tutarak toplantıya götüren Trump için “eşinden daha çok seviyor” esprileri yapıldı.

Trump, Macron'la başbaşa görüşmeye geçmeden önce gazetecilerin önünde ''Bizim çok özel bir ilişkimiz var, öyle ki şu küçük kepek parçasını alıvereceğim. Onu mükemmel yapmalıyız. O mükemmel'' dedi. Bu sırada Fransa Cumhurbaşkanı'nın ceketinin yakasından kepek silkeledi.

Bütün bunlar yaşanırken, Trump Suriye hakkında “Suriye'den çıkmayı çok isterim, yakında eve döneceğiz. Güçlü ve kalıcı iz bıraktıktan sonra Suriye'den çıkacağız'' ifadelerini kullandı.

Macron'sa, ABD ve Avrupa arasında İran konusundaki farklılıkları giderme üzerinde çalıştıklarını söyledi, 2015'teki anlaşmayı Trump'ın hassasiyetleri de gözetilerek güçlendirecek "yeni bir anlaşma" konusunda konuştuklarını belirtti.

Ortadoğu’ya daha fazla kan ve gözyaşı taşımakta kararlı emperyalist merkezlerin Beyaz Saray’daki “eğlencesi”, önümüzdeki günlerde özellikle İran üzerinden artması beklenen gerilimin habercisi olarak görülebilir. Basın toplantısında Trump’ın İran’a yönelik sert sözlerinin ilk İsrail hükümeti tarafından selamlanması da bunun işareti.

İran anlaşması konusunda AB’nin “ayarlarından” uzaklaşıp ABD çizgisinden dünyaya seslenen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Trump’la verdiği “aşırı samimi” görüntülerle de bir ilki temsil ediyor. Fransız halkının içerideki politikaların sonuçlarına isyanına bir de hassas oldukları “ulusal onurları” başlığı ekleyecek bu görüntüler uzun süre gündemde kalacak gibi.

 



Yeni yorum ekle