BM, Suudi-BAE Koalisyonunu Yemen’deki Suçlarından Beraat Ettirmeye Çabalıyor

Pt, 02/11/2020 - 16:49

BM'nin Yemen elçisi Martin Griffiths, Yemen'deki savaşı sona erdirmek için uluslararası toplumu bir kez daha Yemen taraflarına baskı yapmaya çağırıyor; ancak Suudi Arabistan ve BAE'yi Yemen'deki bu 6 yıl boyunca işledikleri suçlardan beraat ettirmeyi planlıyor.

Welayet News  - Griffiths geçtiğimiz günlerde Güvenlik Konseyi'ne Abu Dabi ve Riyad'ı kınamadan Yemen'de ateşkes sağlamak için sözde "Ortak Bildiri" taslağını sundu; ancak bildiri Yemen krizine bir çözümden çok başarısız bir bildiri hükmünde.

Lübnan gazetesi el-Ahbar, Griffiths’in hazırladığı taslağı elde ettiğini bildirdi. Bu taslak, Suudi-Emirlik koalisyonunu Yemen'deki çatışmanın dışına çıkarıyor ve bu savaşı bölgesel ve uluslararası tarafların hiçbir rolünün olmadığı bir "iç savaş" olarak tasvir etmeye çalışıyor.

Gazeteye göre Griffiths, İngiltere ve Suudi Arabistan'ın da desteğiyle, taslağı "insani" bahanelerle uygulamak için çok çalışıyor ve korona virüsünü planın gerçekleştirilmesindeki hedeflerine bir örtü olarak kullanıyor.

Bildiri; tüm cephelerde ateşkes, insani yardım ve ekonomik tedbirler konusunda anlaşmanın hızlandırılması, siyasi istişarelerin yeniden başlatılması, vatandaşların farklı illere seyahat etmeleri için bir garanti olarak "güven artırıcı" önlemler, güzergah ve havalimanlarının yeniden açılması ve malların Yemen limanlarına girmesine izin verilmesi çağrısında bulunuyor.

Habere göre Griffiths, birkaç aydır bu bildirgenin bazı maddelerini uygulayabilmek için değiştirmeye çalışıyor; ancak bazı cümlelerin değiştirilmesi dışında temel bir değişiklik yapılmadı.

Bildiri, tüm esir ve tutukluların serbest bırakılması, mahkum ve tutukluların dosyalarına son verilmesi, Sanaa ile el-Hudeyde, Sanaa ile Marib ve Saada ile el-Cevf yollarının yeniden açılmasını da kapsıyor.

Taslak da saldırgan Suudi-BAE koalisyonu tarafından Yemen petrol gemilerine el konulmasıyla ilgili olarak ise, Mansur Hadi hükümetini gemileri serbest bırakmaya ve anlaşmayı imzaladıktan sonra hiçbir gemiye el koymamaya ve gaz, petrol ve ürün taşıyan kargo gemilerine izin vermeye çağırıyor. Taslak, koalisyon tarafından Yemen gemilerine zorla el konulmasına atıfta bulunmuyor.



Yeni yorum ekle