Amerika’nın Irak’ı Bölmek İçin Yeni Planı

Cu, 23/10/2020 - 10:29

Iraklı siyasi bir analist, Amerika’nın batı bölgelerinde askerlerini tutmak ve “Sünni Bölgesi” projesi aracılığıyla Irak’ı bölmek için yeni bir planı olduğu konusunda uyardı.

Welayet News  - Iraklı siyasi analist Kerim el-Hakani, el-Malume haber sitesine verdiği röportajda, ABD'nin Irak'tan ayrılma niyeti olmadığını ve tüm göstergelerin ABD birliklerinin “Sünni bölgesi” projesine destek vermek yoluyla Kürdistan ve Anbar eyaletinde kalacağına işaret ettiğini söyledi.

El-Hakani şu ifadelerde bulundu: ‘ABD için büyük bir seçim başarısı elde etmek ve Kürdistan ve Batı bölgelerinde askeri varlığını sürdürmek için şimdi ve seçimden önce Sünni Bölgesi projesinin geri dönmesinden bahsediliyor.

Kürtler ve Irak'ın batı bölgelerinin temsilcileri ABD'nin Irak’tan geri çekilmesini kabul etmiyorlar ve bu arada Irak'ın, biri Anbar ve Salahaddin eyaletlerini ve belki de Diyala’yı kapsayan Sünni bölgeler olarak üç bölgeye bölünmesi ve Şiilerin merkezi eyaletlerde ve güneyde kalması girişimine destek çabaları bulunmaktadır.

Bazı taraflar Sünni bölgesi oluşturulması fikrine karşı çıkmaya devam ediyor; Çünkü Irak'ın bütün bölgeleri güney eyaletlerin zenginliğine bel bağlıyor ve bazı eyaletler, Gönüllü Halk Güçleri ve güvenlik güçlerinin bölgeden çıkıp güvenlik dosyasını yerel güçlere teslim etmesi durumunda bir güvenlik boşluğu oluşmasından ve IŞİD terör örgütünün geri dönmesinden korkuyor. Bu, bu eyaletlerde yaşayanları önceki deneyimlerine dayanarak buradan ayrılma konusunda isteksiz hale getirdi.’

Dün Iraklı aşiretlerden bilgi sahibi bir kaynak, Amerika Birleşik Devletleri'nin batı eyaleti Anbar'daki bazı aşiretlerle yeni komplosu olduğunu duyurdu.

Bu kaynak el-Malume Haber Sitesine şu ifadelerde bulundu: ‘Anbar eyaleti şeyhlerinden ve ileri gelenlerinden bir grup kişi, Amerika’nın gözetimi altında düzenlenen Erbil eyaletindeki bir konferansa katıldı.

Bu konferansların düzenlenmesinin amacı, Anbar'da ABD liderliğindeki Sünni İklimi projesini tanıtmaktır.

Bu projenin amacı Irak'ı bölmektir. Konferanslara katılan bazı şeyhler bu yaklaşıma karşı çıktı ve ABD'nin ülkeyi parçalamak için yaptığı şeytani bir plan olduğunu söyledi.’

Bazı aşiret şeyhlerinin Irak’ın bölünmesine karşı çıktığına değinen bu kaynak şunları söyledi: ‘ABD'ye bağlı sözde insani yardım kuruluşlarının Irak'ta "Ulusun Birlik" adı altında düzenledikleri konferans ve seminerler, asıl amacı bu ülkenin parçalanması olan sloganlardan ibarettir.’

Tags: 


Yeni yorum ekle