BM'den Yemen Uyarısı

Per, 22/10/2020 - 09:56

Yemen'de durumun daha vahim hal alması üzerine BM'den uyarı geldi. BM pazartesi günü yaptığı açıklamada, ilave kaynak alamaması halinde, yılın sonuna kadar Yemen'deki temel çalışmalar ve programlarını azaltacağını duyurdu.

Welayet News  - BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada: "Bütçe sıkıntısı, Yemen'de insani operasyonu felç etmiştir. BM'nin 41 programından 16'sı pratikte azalmış veya durmuştur. İlave bütçe alamaması halinde yılın sonuna kadar 26 programın daha duracak ya da hizmetlerini durduracaktır." dedi.

BM yetkilisi, şimdiye kadar Yemen'e insani yardımı karşılama projesinin sadece yüzde 42'sinin fonlandığını, bunun yılın sonunda en düşük seviye olduğunu da belirtti.

BM'nin Yemen'de ateşkesin sağlanması ve savaşın son bulması için verdiği çabalarına rağmen pratikte, Suudi koalisyon üyeleri defalarca yapılan anlaşmaları görmezden gelerek, ateşkesi ihlal etmiştir. Geçmişteki deneyimler, Suudi koalisyon ve Suudi rejim destekli Mansur Hadi güçlerinin BM'nin Yemen'de ateşkesin sağlanması için planlarını umursamadan saldırılarını arttırdığını gösteriyor.

Bilindiği üzere Suudi koalisyon, Batılı ülkelerin gizli veya açık yardımları olmadan Yemen savaşını sürdüremezdi. Uluslararası Af Örgütü yayınladığı bir raporda; Batılı ülkelerin silah satışından elde ettikleri kârın yerine, milyonlarca Yemenlinin yaşamına ve de yasal yükümlülüklerine öncelik vermeleri gerektiğini belirtti.

 Esasında ABD, Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya gibi bazı Avrupalı ülkelerin çeşitli askeri teçhizat ve silahları olmasaydı Suudi koalisyonu, BM'nin ifade ettiği gibi yüzyılın en büyük insani felaketinin yaşandığı Yemen'e karşı zalimce savaşı sürdürmezdi.

Siyaset uzmanı Barbara Valey'in belirttiği gibi, ABD ve İngiltere Yemen'deki felakete yol açan savaş ve suçlardan sorumludur.

Suudi Arabistan ve BAE'ye çeşitli silah ve mühimmat satışında bulunan, lojistik ve istihbarat yardımı sağlayan Batılı ülkeler, BM'nin Yemen'deki insani yardım programlarının hayata geçirilmesi için ihtiyaç duyulan bütçeyi karşılamaktan kaçınıyorlar.

 BM Genel Sekreter Sözcüsü'nün yeni uyarısı da, bu doğrultuda gündeme getirilmiştir. AB ve ABD dâhil Batılı ülkeler defalarca Yemen'de ateşkesin sağlanmasını istediklerini ileri sürmelerine rağmen bu bağlamda hiçbir ciddiyet ve samimiyet göstermemiştir.

ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya dahil Batılı ülkeler, Yemen'de savaşın son bulması ve ateşkesin sağlanmasını sahiden istiyor ve bu konuda samimilerse, önce Suudi Arabistan ve BAE'ye silah satışlarını sürdürmeyi durdurmaları gerekiyor. Çünkü Suudi koalisyon Batı'dan aldığı bu silahlarla Yemen'deki cinayetleri ve suçlarına devam ediyorlar.

Batılı ülkelerin Suudi Arabistan ve BAE'ye askeri yardımı olmasaydı Yemen savaşı çoktan bitmiş olurdu. Ancak Yemen savaşı üzerinden 5 sene geçmesine rağmen Batılılar, kendi ekonomik menfaatleri doğrultusunda,  BAE'nin de içinde olduğu Arabistan elebaşlığındaki koalisyona lojistik, silah ve istihbarat yardımlarına tam şekilde devam ederken bu ülkelerde askeri-sanayi sitelerinin faaliyetini sürdürmekteler.

Bu yüzden Batılı ülkeler kuşkusuz Suudi koalisyonun mazlum Yemen halkına yönelik cinayetlerinde ortak sayılıyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle