Chomsky: General Süleymani Suikastı, ABD'nin Asi Bir Devlet Olduğunu Kanıtladı

Per, 22/10/2020 - 09:26

Amerikalı bir filozof ve teorisyen, ABD'nin Bağdat havaalanında General Süleymani'ye suikast düzenleyerek, uluslararası yasa ve yükümlülüklerle hiçbir işi olmayan asi bir hükümet olduğunu kanıtladığını vurguladı.

Welayet News  - Önde gelen Amerikalı filozof, dilbilimci ve teorisyen Noam Chomsky, ABD’nin son yıllardaki dış politikası üzerine yaptığı bir röportajda, General Süleymani'nin Bağdat havaalanında Amerikalı teröristler tarafından öldürülmesini, ABD hükümetinin isyanını kanıtlayan yasadışı bir eylem olarak nitelendirdi.

Chomsky, Trump'ın emriyle General Süleymani'nin korkakça öldürülmesiyle ilgili olarak şunları söyledi: ‘General Süleymani suikastı çok tehlikeli bir eylemdi. Bu, 2. Dünya Savaşı sırasında veya hatta Soğuk Savaş sırasında bile olmadı. Bu suikast sanki İran’ın, Mike Pompeo'ya ve en üst düzey komutanlarından birine Mexico City Uluslararası Havaalanında suikast düzenlemeyi planlaması gibiydi. Biz de bunu çok ciddiye alırdık ve General Süleymani'nin başına gelen de aynı buydu.

Ama çok gariptir ki, bu eylem Amerika Birleşik Devletleri'nde çok övüldü ve elbette Amerika’nın iç düşüncesinin ne kadar aşırıcı olduğunu gösterdi ve Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası yasalar ve yükümlülüklerle hiçbir işi olmayan ve istediği her şeyi yapan isyankâr bir devlet olduğunu kanıtladı. Dünya bunu kabul etti. Ancak bu tür eylemler gerilimin şiddetini artıracaktır.

Fars Körfezi'ndeki bir kaza hatta tesadüf bile olsa bir patlamaya yol açacak ve bu da İran'ın tepkisine ve İran’ın, ABD ve İsrail tarafından bombalanmasına yol açacaktır. İsrail bu fırsatı değerlendirmeye çalışıyor. Uzun zamandır bunu yapmayı hayal ediyordu. Bu da İran'ın dünyanın enerji rezervlerini derhal yok etmesine neden olacaktır.

Bu bir abartı değildir. Bu olay, İran sınırına yakın Suudi Arabistan'ın kuzeydoğusunda gerçekleşti. İran, Husiler aracılığıyla bunu yapabileceğini gösterdi. Bu nedenle İran’ın bunu yaptığını varsayın. Hizbullah'ın Tel Aviv ve Hayfa'ya füzeler fırlattığını varsayın.

Gelin, Orta Doğu'da nükleer silahsız bir bölge oluşturalım. Buna bağlı kalmak ne kadar zor? Arap ülkeleri buna şiddetle katılıyor. Onlar 25 yıl öncesinden bunu istiyorlar. Hatta bunun uygulanmaması halinde Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasından çekilme tehdidinde bulundular. Onlar aynı fikirdeler. Peki İran ne düşünüyor? O da kesinlikle katılıyor. İran yıllardır herkesi bunu uygulamaya çağırıyor.

Evet, İran’da durum bu! Peki güneydeki ülkeler ne düşünüyor? G77 ve 130 ülkeden oluşan Bağlantısızlar Hareketi de buna şiddetle katılıyor ve yıllardır bunun uygulanmasını istiyorlar. Avrupa da kabul ediyor. İki ülke dışında herkesin bunun uygulanmasında kararlı olduğunu hayal edemezsiniz. Bu iki ülkeden birincisi nükleer silah sistemlerinin denetlenmesini istemeyen İsrail’dir (Siyonist rejim) ve ikincisi de bu rejimin üvey babası; Amerika Birleşik Devletleri’dir! 

Obama, 2015 yılında Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasının (NPT) yeniden incelenmesini reddetmeye en yakın olandı ve bunu uygulayamayacağımızı söyledi ve bu olayların arkasında ne olduğunu düşünürseniz çok dikkat çekicidir. Amerika Birleşik Devletleri eğer İsrail'in nükleer silaha sahip olduğunu kabul etmezse ki, ama bu herkes tarafından bilinmektedir, hatta buna açık sır bile diyemezsiniz, çünkü bu çok açıktır ama Amerika itiraf etmemektedir. Eğer Orta Doğu nükleer silahsız bir bölge olacaksa, ABD bunu kabul etmeli ve İsrail'in nükleer silahları denetlenmelidir.’

Chomsky, ABD hükümetinin neden Siyonist rejimin faaliyetlerini denetleme konusunda isteksiz olduğunu açıkladı ve şu ifadelerde bulundu: ‘Bu, ABD hukukunda diğer önemli sorunları gündeme getiriyor. Örneğin, NPT çerçevesi dışında nükleer silah üreten ülkelere askeri ve hatta mali yardımı yasaklayan Semington Değişikliği gibi. Demokratların hiçbiri bundan bahsetmek istemiyor. Onlar hatta buna bakın bile demek istemiyorlar. Hatta böyle bir soru sorulursa, ABD'nin İsrail'e yaptığı yardımın ABD yasalarına göre yasadışı olduğu anlaşılacaktır. Hem Amerika kanununda hem de tüm kanunlarda! Bu nedenle kimse bu olayın açılmasını istemiyor.’



Yeni yorum ekle