Sana Havaalanının Kapalı Kalması Sivillerin Ölümüne Sebep Oluyor

Çar, 14/10/2020 - 15:31

Sana Uluslararası Havaalanı'nın müdürü, uluslararası toplumun Sana Havaalanında tıbbi bir köprü inşa etmedeki ciddiyetsizliği nedeniyle günlük, yurtdışında tedaviye ihtiyaç duyan 25'ten fazla Yemenli hastanın öldüğünü söyledi.

Welayet News  - Yemen’in başkenti Sana’nın Uluslararası Havalimanı Müdürü, Suudi koalisyonunun Yemen'e uyguladığı hava ablukası nedeniyle havalimanının kapalı kalmasının günlük 25 Yemenli hastanın ölümüne neden olduğunu söyledi. 

Halid el-Şerif, el Mesire kanalına verdiği röportajda şu ifadelerde bulundu: ‘Uluslararası toplum, tıbbi bir köprü inşa etme ve ilaç ve tıbbi ekipman ithal etme veya hastaları yurt dışına taşıma konusunda ciddi değildir. 

Tedavi için Ürdün'e sevk edilen 30 Yemenli bile yedi aydır Yemen'e dönemedi. 

30 binden fazla Yemen vatandaşı tıbbi bir hava köprüsünün oluşturulması ve tedavi için yurt dışına gönderilmek için hala bekleme listesindedir. Çünkü 350 binden fazla Yemenli kronik hastalıklardan mustariptir ve Suudi koalisyonu tarafından kuşatma altında olan Yemen'de tedavi edilemediklerinden dolayı her gün bu hastaların 25'inden fazlası ölmektedir.’ 

Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi geçen Şubat ayında insani bir tıbbi hava köprüsü inşa etmek için anlaşma yapıldığını açıkladı; Ancak o zamandan beri çok az Yemenli hasta Yemen dışında tedaviye devam edebildi. 

Bu arada Sana, defalarca Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi'ne önceki anlaşmalar uyarınca bir hava köprüsü inşa etmeleri ve Sana Uluslararası Havaalanı'nı vatandaşlarına açmaları için Suudi koalisyonuna üye ülkelere baskı yapma çağrısında bulundu. Çünkü bu havalimanının kapatılması uluslararası hukuka aykırıdır ve Yemen vatandaşlarının sağlık hizmeti almak için seyahat etmesini engellemek tüm yasal ve insani kriterlere dayalı bir suçtur ve hiçbir siyasi gerekçesi yoktur. 

Sana yetkilileri, Suudi koalisyonunun son beş yıldır Yemen'e karşı devam eden kuşatması ve saldırılarından dolayı büyük sıkıntılar yaşayan tüm Yemenlilerin hayatlarından Birleşmiş Milletlerin sorumlu olduğunu vurguluyor. 



Yeni yorum ekle