İran’dan Karabağ ateşkesinin ihlaline tepki

Pt, 12/10/2020 - 11:14

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan arasında ilan edilen ateşkesin ihlalini talihsizlik olarak niteledi.

Welayet News  - Pazartesi günü Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan arasında varılan ateşkes anlaşmasının ihlal edilmesine tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, İran İslam Cumhuriyeti ateşkes ihlalinden esef duyduğunu ve tarafları daha sağduyulu davranmaya davet ettiğini belirterek, kentlere ve sivil yerleşim merkezlerine ve hayati altyapı tesislerine füzeli saldırıları ve sivillerin katledilmesini kınadı ve bu saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelere başsağlığı diledi.

Sözcü Hatipzade, İran İslam Cumhuriyeti bir kez daha tarafları ateşkese uyma çağrısı yaparak uluslararası hukuk, toprak bütünlüğüne saygı ve işgale uğrayan kentlerden geri çekilme çerçevesinde müzakerelere başlamalarını istedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade ayrıca Tahran yönetimi Bakü ve Erivan arasında müzakere sürecini kolaylaştırmak ve bölgede daimi ve kalıcı bir çözüme kavuşmak için yardımcı olmaya hazır olduğunu vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçen Cuma günü Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Dışişleri Bakanları ile on saat süren üçlü zirvenin sonunda ortak bir bildiri çerçevesinde tarafların 10 Ekim Cumartesi günü saat 12:00’den itibaren ateşkes yapmak üzere anlaştıklarını açıkladı; ancak açıklamadan dakikalar sonra ilan edilen bu ateşkes ihlal edildi.



Yeni yorum ekle