Washington Büyükelçiliğine Düzenlenen Saldırının Suçlusu ABD'dir

Sa, 06/10/2020 - 12:28

Irak Seyyid eş-Şühada taburunun bir sözcüsü yaptığı açıklamada, ABD büyükelçiliğinin, bu ülkenin kendi paralı askerleri aracılığıyla bu büyükelçiliğe saldırı düzenlediğini vurguladı. 

Welayet News  - Irak'ın Seyyid eş-Süheda taburunun sözcüsü Şeyh Kazım el Fartusi, Bağdat'taki Washington büyükelçiliğine düzenlenen saldırının başlıca suçlusu olarak ABD'yi gösterdi. 

Şeyh Kazım Fartusi şu ifadelerde bulundu: ‘ABD büyükelçiliğinin, bu ülkenin paralı askerleri aracılığıyla bu büyükelçiliğe roket saldırıları başlattığına dair kanıtlarımız var. 

Söylediklerimiz, sahip olduğumuz bilgilere dayanmaktadır ve bir suçlama değildir. Söylediklerimize dair kanıtımız var. 

Amerikalılar, bu tür düşmanca eylemlerle Haşdi Şabi’nin karargahlarını hedef almak için bir bahane arıyorlar. 

Daha önce, Irak siyasi sahnesinin bazı Iraklı şahsiyetleri ve gözlemcileri, Bağdat'ın Yeşil Bölgesi'ndeki diplomatik merkezlere roket saldırılarının büyük olasılıkla Washington tarafından planlandığını belirtmişti. 

Amerika Birleşik Devletleri son zamanlarda Iraklı yetkilileri en kısa zamanda Bağdat'taki büyükelçiliğini kapatmakla tehdit eden yeni bir eylemde bulundu. Bu bağlamda, bazı kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Iraklı yetkililerle yaptığı telefon görüşmelerinde, Washington'un bu konudaki olası bir kararını kendilerine açıkça bildirdiğini belirtti. 

ABD'nin Irak büyükelçiliğinin kapatılıp kapatılmayacağına dair spekülasyonlar Başbakan Mustafa el Kazimi’nin tepki gösterdiği noktaya kadar yükseldi. El- Kazimi konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ‘AB ve ABD'li yetkililer Bağdat'taki büyükelçiliklerini kapatmayı düşünüyorlar. Bağdat'taki diplomatik heyetlere ve merkezlere roket saldırıları devam ederken, ABD ve AB yetkilileri büyükelçiliklerini kapatmayı düşünüyor.’ 

Amerikalıların, kimliği belirsiz kişiler tarafından Bağdat'taki büyükelçiliklerine düzenlenen roket saldırıları konusunda Haşdi Şabi güçlerini suçlu gösterdiği ve bu grubu herhangi bir belge sunmadan bu saldırılara karışmakla suçladıkları bir durumda, Washington'un büyükelçiliği kapatma yönündeki tehdidinin de yine Haşdi Şabi’ye karşı bir amaçla yapıldığı aşikârdır. 

Amerikalıların bu konudaki baskısının devam etmesi, diplomatik merkezlere roket ve havan saldırılarının Amerikalıların ve Irak'taki ajanlarının önceden tasarlanmış bir planı ile gerçekleştirildiği hipotezini güçlendirecektir. 

Tags: 


Yeni yorum ekle