ABD, Irak'ı Komşularını Kuşatmak İçin Kullanmak İstiyor

Pt, 05/10/2020 - 17:18

ABD'nin Bağdat'taki büyükelçiliğinin kapatılması veya bu büyükelçiliğinin çalışmalarına devam etmesi konusundaki tartışmaları analiz eden Lübnanlı bir yazar, Washington'un bu konuya yatırım yapmak ve Irak'ı, bu ülkenin komşularını kuşatmak için kullanmak istediğini söyledi. 

Welayet News  - Lübnanlı yazar ve siyasi analist Vafık İbrahim, ABD'nin Irak üzerinden komşu ülkeleri ablukaya alma planları konusunda uyardı ve ABD'nin çabalarını İran, Irak ve Lübnan'a odakladığını söyledi. 

El-Malume Haber Sitesine röportaj veren Lübnanlı analist şu ifadelerde bulundu: ‘Washington İran, Irak ve Lübnan'a odaklanıyor ve Irak, İran, Suriye, Türkiye ve Körfez ülkeleri ile sınırları olan ABD için en önemli stratejik ülkelerden biridir. 

ABD, diplomatik heyetleri destekleme kisvesi altında Irak'ın bazı kara ve hava sınır kapılarını kontrol altına almayı planlıyor. Tüm bu göstergeler, Washington'un diplomatik heyetleri hedef alan operasyonlar yoluyla yeniden örgütlenmeye ve yeni birlikler konuşlandırmaya çalıştığı yönündedir.’ 

Geçen hafta medya kaynakları, ülkedeki ABD karşıtı duyguları kontrol altına alması için Irak hükümetine azami baskı uygulamak amacıyla Bağdat'taki ABD büyükelçiliğini kapatma olasılığını yeniden yayınladılar ve Washington'un, Bağdat'ın Yeşil Bölgesindeki ABD büyükelçiliğine düzenlenen roket saldırıları bahanesiyle direniş gruplarına saldırma olasılığı olduğunu açıkladılar. Oysa bu, Amerikalıların Irak'tan çıkması ve Amerika büyükelçiliklerinin askeri bir üs olarak görülmesi gerektiğini söylemelerine rağmen ülkenin mevcut şartlarında bu büyükelçiliğe saldırının Irak’ın ulusal çıkarlarına aykırı olduğunu söyleyen direniş gruplarının hiçbir zaman sorumluluğunu üstlenmediği bir saldırıdır. 

Bu haberin yayınlanmasının ve Iraklı siyasi şahsiyetlerin tutumlarının ardından, Irak Başbakanı ve Dışişleri Bakanı haberi doğruladı ve ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğinin kapatılması ve Erbil'e taşınması konusundaki endişelerini dile getirdi. 

Iraklı bir milletvekili ve eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi liderliğindeki el Nasr parlamento koalisyonunun lideri Akil el-Radini de diğer birçok Iraklı temsilci gibi, Bağdat'taki ABD büyükelçiliğinin, kapatılması konusunu mevcut Irak hükümeti üzerindeki bir baskı biçimi olarak nitelendirdi ve şunları söyledi: ‘Bağdat'taki ABD büyükelçiliğinin kapatılması abartılan bir meseledir ve bir bakıma ABD'nin Irak hükümeti ve başkanı Mustafa el Kazimi üzerindeki baskısıdır.’ 

Tags: 


Yeni yorum ekle