Umman, Suriye'ye büyükelçi atadı

Pt, 05/10/2020 - 14:37

Umman Sultanlığı, sekiz yıl aradan sonra Suriye'ye büyükelçi atayan ilk ülke oldu. Umman'ın yeni Şam Büyükelçisi Turki Mahmud el Busaidi, dün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim tarafından kabul edildi.

Welayet News  - Umman Sultanlığı, sekiz yıl aradan sonra Suriye'ye büyükelçi atayan ilk ülke oldu. Umman'ın yeni Şam Büyükelçisi Turki Mahmud el Busaidi, dün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim tarafından kabul edildi. Elçinin gerekli evrakı Muallim'e teslim ettiği ve görevine resmen başladığı belirtildi. Muallim ile Busaidi'nin Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmesinde, ikili ilişkilerin yanı sıra çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirmenin ele alındığı belirtildi.

Körfez ülkeleri, iş savaşın tırmandığı 2012 yılında Şam yönetimiyle diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürmüş, birçoğu Suriye'deki diplomatik misyonlarını kapatmıştı. Umman ise 2011'den sonra Beşar Esad yönetimiyle ilişkilerini tamamen kesmeyen nadir Arap ülkelerinden biriydi. Ülkenin eski dışişleri bakanı Yusuf bin Alevi, 2015 yılında Şam’ı ziyaret eden ilk Arap bakan oldu. Umman'ın yeni sultanı Haytam da ocak ayında göreve geldiğinde tüm ülkelerle iyi ilişkiler vaat ederek Şam'daki elçiliğini kapatmamıştı.

Son dönemde bazı Arap ülkeleri, Şam'la uzlaşma yoluna girmiş durumda. Birleşik Arap Emirlikleri 2018 yılında Şam büyükelçiliğini yeniden açmış ve bir maslahatgüzar göndermişti. Bahreyn'in Şam elçiliği de açık. Kuveyt ise Suriye'nin üyeliğini 2011 yılında askıya alan Arap Birliği'nde bir uzlaşma sağlanması halinde Şam'daki diplomatik misyonunu yeniden açmak istediğini duyurmuştu.



Yeni yorum ekle