İran’dan Azerbeycan – Ermenistan çatışmasını sonlandırma planı

Pt, 05/10/2020 - 14:21

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade Tahran yönetimi Karabağ münakaşasını çözmeye hazır olduğunu belirterek, İran Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan arasındaki savaşın bir an önce son bulması için bir plan hazırladığını açıkladı.

Welayet News - Haftalık basın toplantısında Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan arasında yeniden alevlenen ve devam eden çatışma hakkında bu açıklamayı yapan Dışişleri Bakanı Said Hatipzade şöyle ekledi:

İran İslam Cumhuriyeti bu münakaşada ister iki tarafı ve ister münakaşaya müdahil olan bölgesel güçlerle iyi ilişkisi olan seyrek sayıda ülkelerden biridir.

Karabağ münakaşası askeri çözümü olmadığını kaydeden Sözcü Hatipzade, İran İslam Cumhuriyeti’nin Karabağ münakaşasını çözümleme planı Azerbaycan Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğünün korunması ve askeri güçlerin çekilmesi ve müzakerelerin başlaması çerçevesinde geliştirildiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade, tüm tarafların bu çatışmanın ateşini söndürmek üzere yardımcı olmaları gerektiğini belirterek, İran İslam Cumhuriyeti kuzeybatı sınırlarının ötesinde yaşanan gelişmeleri büyük bir hassasiyet ve titizlikle rasat ettiğini ve tüm taraflarla yakın temasta olduğunu vurguladı.

Sözcü Hatipzade açıklamasının bir başka bölümünde İran ve Türkiye arasında turistik seyahatler için uçak seferleri korona virüs salgını yüzünden yapılmadığını belirterek, iki ülke arasında normal ve turistik uçak seferlerini yeniden başlatamayacaklarını kaydetti.

İran ve Güney Kore arasında İran’ın bloke edilen paralarının serbest bırakılması için istişarelerin devam ettiğini belirten Sözcü Hatipzade, buna karşın bu süreç özellikle ilaç ve bazı ürünlerin alımı üzerine iki ülkenin anlaşmasına karşın istenilen hızla ilerlemediğini belirtti.



Yeni yorum ekle