Lübnan: İsrail İle Kara Ve Deniz Sınırlarını Belirleme Müzakereleri Başlayacak

Cu, 02/10/2020 - 06:59
Lübnan'ın başkent Beyrut'ta basın toplantısı düzenleyen Meclis Başkanı Nebih Berri, Lübnan ile İsrail arasındaki sınır anlaşmazlığına dair müzakereler konusunun geçen yıl ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Beyrut'a gerçekleştirdiği ziyaretle yeniden canlandığını söyledi.

Welayet News  - Birleşmiş Milletler'in (BM) himayesinde Lübnan ile İsrail arasında hem kara hem de deniz sınırlarını belirleme müzakerelerin başlayacağını, müzakerelerde Lübnan'ı temsilen Cumhurbaşkanı Mişel Aun'ın öncülüğünde ordunun yer alacağını aktaran Berri, müzakerelerin ne zaman başlayacağı konusunda bilgi vermedi.

Emel Hareketi lideri Berri "Deniz sınırları konusunda ABD'den arabulucu olması talebinde bulunuldu ve kendileri de buna hazırlar. Müzakere sürecinin sonucu olarak sağlanacak sınır anlaşması, uluslararası hukuk ve ilgili sözleşmeleri gereği BM'ye verilecektir" dedi.

Müzakereleri yönetme ve en kısa sürede başarıyla sonuca ulaştırmak üzere ABD'nin tüm çabaları sarf ettiğini anlatan Şii siyasetçi, şöyle konuştu:

"Lübnan ile İsrail arasındaki sınırları belirleme anlaşması başarıyla sonuçlanırsa büyük fırsatlar doğar. Özellikle de denizdeki 8. ve 9. blokları kamu borçlarımızı kapatabilirler."

Çerçeve anlaşmasının 9 Temmuz 2020'de sağlandığını duyuran Berri, "Şu ana kadar gelinen aşama, süreçle ilgili yapılması gerekenleri belirleyecek çerçeve anlaşmasından ibarettir. Bu bir çerçeve anlaşmasıdır, nihai anlaşma değil" dedi.

İki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığının giderilmesi için 10 yılını verdiğinden ve konunun İsrail'le normalleşme meselesiyle ilgisi olmadığından söz eden Berri, Fransız petrol şirketi Total'ın Lübnan karasularındaki petrol arama çalışmalarının gecikme sebeplerinden birisinin, İsrail'le sınır anlaşmazlığının giderilmemesi olduğunu belirtti.

Müzakerelerde İsrail hyetine Enerji Bakanı Yuval Steinitz başkanlık edecek. Steinitz, görüşmelerin başlayacağını geçen hafta duyurmuştu.

Müzakerelerin dolaylı olması hasebiyle tarafların askeri temsilcileri, mesajlarını BM vasıtasıyla diğer tarafa iletecek.

Görüşmeler iki ülke arasında 'Mavi Hat' olarak bilinen sınırdaki bir üste BM nezdinde yapılacak.

Bu hat aynı zamanda Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) tarafından izleniyor.



Yeni yorum ekle