BAE ve İsrail, Sokotra'da askeri üsler kurmaya başladı

Ct, 26/09/2020 - 09:36

İstihbarat web sitesi Intelligence Online, BAE ve İsrail’in, Yemen’in stratejik adası Sokotra'da kalıcı bir varlık oluşturmaya başladıklarını ve burada istihbarat ve askeri üsler kurma prosedürlerine çoktan başladıklarını ortaya çıkardı.

Welayet News  - Intelligence Online sitesi, "Abu Dabi Sokotra'da bayraklarını kaldırıyor" başlıklı raporda, BAE ve İsrail'in Güney Geçiş Konseyi tarafından kontrol edilen Sokotra adasında kalıcı bir varlık oluşturmak için yakın bir şekilde çalıştığını belirtti.

Siteye bilgi veren kaynaklar, 28 Ağustos'taki ziyaretin ardından BAE ve İsrailli yetkililerin 10 Eylül'de Sokotra'yı ziyaret ettiklerini ve iki tarafın, bu stratejik adanın batısındaki "Zafil Şarka" ve "Kattaynan" bölgelerinde istihbarat üsleri kurmaya ne kadar istekli olduğunu belirttiklerini söyledi.

Kaynaklar, “20 Haziran'da Sokotra'nın kontrolünü ele geçiren BAE destekli ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi'nden, ziyaretleri kolaylaştırması ve askeri üsler için hazırlık çalışmaları yapmaları istendi" dedi.

Site, BAE ve İsrail delegasyonlarının, "Güney Geçiş Konseyi'nin bir bölümünün, İsrailli subayların gelişine açıkça karşı olmasına rağmen, adadaki sınırlarda herhangi bir kontrol olmaksızın ülkeye girdiğini" ortaya koydu.

Intelligence Online, BAE'nin yakın zamanda, Sokotra'da birkaç iletişim anteni kurduğunu ve adaya küçük bir askeri birlik konuşlandırdığını belirtti.

Siteye göre, "13 Ağustos'ta BAE ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından İsrail, Abu Dabi'nin Sokotra'yı kolonileştirmesinden sağduyulu bir şekilde faydalanmaya hevesli."

Intelligence Online sitesinde, "iki BAE’li ve İsrailli heyetin, Ağustos ayı başlarında Abu Dabi ile Sokotra arasındaki uçuşlarına yeniden başlayan Royal Jet ile Sokotra'ya gittiği ve şirketin başkanlığının BAE Eğitim Bakanı Şeyh Haldan bin Mubarak Al Nahyan ve Kanadalı işadamı Rob DiCastri olduğu" açıklandı.

Yemen Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı Muhammed Kizan da çarşamba günü, BAE'nin, Yemen’in güneydoğusundaki stratejik Sokotra Takımadalarında askeri üsler kurmaya ve geniş alanları alıkoymaya başladığını açıkladı.

"BAE, Yemen limanlarını ve adalarını kontrol ederek Arap koalisyonuna katılım hedeflerini ve ayrılıkçı ve devlet kontrolüne tabi olmayan milislere desteğini ortaya koydu" diye ekledi.

Muhammed Kizan açıklamasının devamında, "Abu Dabi tarafından desteklenen Geçiş Konseyi milislerinin isyan edip Sokotra Takımadaları'nın kontrolünü ele geçirmesi ve valilikteki yerel otoriteyi sınır dışı etmesinden sonra BAE, adada şüpheli faaliyetler gerçekleştirdi." İfadelerini kullandı.

Yemenli müsteşar, bu faaliyetlerin, BAE Havayolları’nın haftada bir dizi uçuş düzenlemesini, Yemen hükümetinin bilgisi olmadan yabancı uzmanları taşımayı veya Yemen topraklarına giriş vizesi vermeyi içerdiğini açıkladı.

BAE'nin, takımadaların geniş alanlarını ele geçirdiğini ve vatandaşların bu yerlere silahla girişini engellediğini belirten Muhammed Kizan, “yerel otoritelerdeki yetkililer, BAE'nin burada askeri üsler kurmaya başladığını doğruladı ve bunu daha önce denediğini ve başaramadığını, ancak son isyan sonrasında başardığını belirtti.” şeklinde konuştu.



Yeni yorum ekle