Pompeo'dan Çin ve Rusya'ya İran Tehdidi

Çar, 23/09/2020 - 10:21

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Cumartesi günü, silah ambargoları da dahil olmak üzere İran'a yönelik tüm BM yaptırımlarının eski haline getirildiğini iddia etmesi üzerine başta Çin ve Rusya olmak üzere BM Güvenlik Konseyi üyeleri dahil birçok ülkeden tepki geldi.

Welayet News - Pompeo, Rusya ve Çin'in İran'a silah satması halinde yaptırıma uğrayacağı tehdidinden bulundu.

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik yaptırımlarının yeniden başladığına dair tek taraflı açıklamasına karşı çıktıklarını belirtti.

Zhang Jun,  BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı ve BM Genel Sekreteri'ne gönderdiği mektupta, "ABD, Mayıs 2018'te İran Nükleer Anlaşması'ndan çekildi ve artık anlaşmaya taraf değil. Bu bağlamda, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nden 'yaptırımları geri getirme mekanizmasını (snapback)' başlatmayı istemesinin hiçbir hukuki dayanağı bulunmuyor." dedi.

Zhang, BM Güvenlik Konseyi üyesi 13 ülke tarafından ağustos ayında BM Güvenlik Konseyi Başkanı'na gönderilen mektupta, ABD'nin eski mektupları temelinde alınan karar veya atılan adımların hiçbir hukuki, siyasi veya uygulanabilir etkisinin olmadığının bildirildiğini hatırlatarak, BM Güvenlik Konseyi Başkanı'nın da ABD'nin istekleri doğrultusunda harekete geçmeyeceklerini belirttiğini aktardı.

Bu arada Rusya dışişleri bakanı ABD'nin İran'a yönelik düşmanca eylemlerini eleştirirken, Washington'un İran'a yönelik BM yaptırımlarını yeniden getirmenin mümkün olmadığını bildirdi. 

Suudi medyasından El'Arabiya tv kanalına demeç veren Lavrov, ABD'nin İran'a yönelik BM yaptırımlarını eski haline getirme yönündeki gereksiz çabalarına değinerek, aslında Amerikan yönetiminin de bu gerçeği bildiğini söyledi. 

Lavrov, Washington'un nükleer anlaşmadan çekildiğini ve artık taraf olmadığını vurgulayarak, Güvenlik Konseyi'nde İran'a karşı herhangi bir silah kısıtlaması olmadığını da sözlerine ekledi.

BM Güvenlik Konseyi üyelerinin çoğunun muhalefetine rağmen, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Cumartesi günü, silah ambargoları da dahil olmak üzere İran'a yönelik tüm BM yaptırımlarının eski haline getirildiğini iddia etti.

ABD bu iddiası BM Güvenlik Konseyi üyeleri başta olmak üzere dünya genelinde büyük tepki gördü. 



Yeni yorum ekle