Suudilerin İsrail'le normalleşmesi sadece bir zaman meselesi

Sa, 22/09/2020 - 23:23

The Foundation for Ethnic Understanding’ın başkanı Amerikalı haham Mark Schneier, Suudi prens Halid bin Selman'dan naklen, Suudi krallığının İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesinin sadece bir “zaman meselesi” olduğunu söyledi.

Welayet News - Jazertalarab sitesinin haberine göre, Bahreyn Kralı'nın danışmanı Amerikalı haham Mark Schneier, Suudi prens Halid bin Selman'ın, kardeşi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın kendisine, krallığın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesinin sadece bir “zaman meselesi” olduğuna dair güvence verdiğini söyledi.

Associated Press, Schneier'in, Suudi Arabistan'da "nesiller arasında bir çatışma olduğu sır değil" sözünü aktararak, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın normalleşmeye olan desteğine ve Kral Selman bin Abdülaziz'in neslinin, İsrail-Filistin çatışmasında nihai bir uzlaşma anlaşması olmadan kendisine muhalefetine atıfta bulundu.

İsrailli haham, Halid bin Selman'ın kendisine, kardeşi Veliaht Prens'in en büyük önceliğinin “Suudi ekonomisinde reform yapmak” olduğunu söylediğini sözlerine ekledi ve sözlerine şöyle devam etti: “(Halid Bin Selman) şu sözleri söyledi: İsrail olmadan başarılı olamayacağız”.

New York'ta yaşayan Schneier, daha önce, İsrail ile daha güçlü bağları desteklemek için Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinde görüşmelerde bulundu.

Analistler ve gözlemciler, Kral Selman iktidarda olduğu sürece Suudi Arabistan'ın İsrail ile ilişkileri resmileştirme ihtimalinin düşük olduğuna işaret ediyor.

Son haftalarda BAE ve Bahreyn'in İsrail ile ilişkilerinin resmi olarak normalleştiğini duyurmasıyla aynı zamana denk gelen ve ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve baş danışmanı Jared Kushner ile yapılan görüşmeden bir gün sonra açıklanan bir kararla Suudi Arabistan, hava sahasını İsrail'in BAE'ye uçuşları için kullanmayı kabul etti.

"Atlantik" gazetesi, Nisan 2018'de ABD'ye yaptığı son ziyarette Muhammed bin Selman’ın, "İsrail ile paylaştığımız birçok çıkar var" dediğini aktardı.

Bin Salman'ın yorumları o dönemde Suudi Arabistan ile İsrail arasında nihai olarak tam teşekküllü ilişkilerin kurulmasına destek olarak yorumlandı. Bu, İsrail'in tanınmasının ancak bir Filistin devletinin kurulmasından sonra gelebileceği şeklindeki Arap mutabakatından geriye kalanları yok edecektir.

6 Eylül'de ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde Kral Selman, işgal rejimine 1967'de işgal ettiği topraklarda bir Filistin devleti kurulması karşılığında Arap ülkeleriyle normal ilişkiler sunan bir girişim olan Arap Barış Girişimi'ne olan bağlılığını yineledi.

Ancak bu anlaşma, Amerika'nın "Yüzyılın Anlaşması" olarak bilinen Filistin meselesini tasfiye etme planıyla açıkça çelişiyor.

Kral, Suudi işlerinin kontrolünü oğlu Muhammed bin Selman'a devretmesine rağmen, bazen müdahale ediyor.



Yeni yorum ekle