Trump: 2017'de Esad'ı öldürecektim, Mattis karşı çıktı

Sa, 15/09/2020 - 17:56

2017'de kimyasal silah saldırısı düzenlediği iddiasıyla Suriye'yi vurmasıyla ilgili konuşan ABD Başkanı Trump, Devlet Başkanı Esad'a suikast emri vermek istediğini, ancak dönemin Savunma Bakanı Mattis'in kendisini durdurduğunu söyledi. Oysa Trump, 2018'deki açıklamasında Esad'a suikastın hiç tartışılmadığını savunmuştu.

Welayet News - Suriye'ye yönelik 2017'deki füze saldırısında Devlet Başkanı Beşar Esad'ı da öldürmeye niyetlendiği, fakat dönemin Savunma Bakanı Jim Mattis tarafından engellendiğine dair ünlü gazeteci Bob Woodward'ın 'Fear' kitabındaki iddiayı 2018'de yalanlamış olan ABD Başkanı Donald Trump, bunu unutmuş olacak ki, kendi yalanlamasını yalanladı.

Bugün Fox & Friends'e konuşan Trump, Esad'a atıfla "Bana kalsa onun başını ezerdim. Onun için her şeyi hazırlamıştım" diyerek ekledi: "Mattis yapmak istemedi. Mattis fazlasıyla abartılmış bir generaldi."

Esad'ı öldürme çalışmalarını durdurduğu için pişmanlık duyup duymadığı ve kararında Rusya'nın Suriye hükümetine askeri desteğinin rol oynayıp oynamadığının sorulması üzerine Trump şunları söyledi:

"Hayır, pişman değilim. Her iki durumda da bununla yaşayabilirdim. Ama isteseydim namlumda onu indirecek kurşunum vardı ve Mattis buna karşı çıktı. Mattis bu şeylerin çoğuna karşıydı."

Trump, 5 Eylül 2018'de Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında ise Woodward'ın kitabındaki Esad'a suikastı desteklediği iddiasını "Böyle bir şey hiç tartışılmadı" diyerek yalanlamıştı. Hatta ünlü gazeteciyi "Kitap tümüyle kurmaca" diye suçlamıştı.



Yeni yorum ekle