Suudi Koalisyonun 2000 Günlük Yemen Savaşı

Sa, 15/09/2020 - 16:06

Suudi koalisyonun Yemen’e karşı başlattığı savaş 2000. gününü geride bıraktı, fakat Yemen’de yaşanan insani faciaya rağmen bu haksız savaşın sona ermesi konusunda hala bir umut bulunmuyor.

Welayet News - Arabistan’ın başını çektiği koalisyon Yemen’e yönelik savaşı 26 Mart 2015 tarihinde başlattı. Savaşın başladığında Arabistan’ın savunma bakanı olan ve halen de bu görevi sürdüren şimdiki veliaht Muhammed bin Salman bu savaşın bir aydan az bir sürede Ensarullah’ın yenilmesi ile sona ereceği vaadinde bulunmuştu. Fakat geride kalan 2000 güne rağmen savaş sona ermezken, 3 önemli olay da gelişti.

Birinci olay, bu orantısız savaşta insani facianın yaşanmasıdır. Ayn el-İnsaniye insan hakları merkezi geçen 2 bin günde 16 bin 978 Yemen vatandaşının Suudi koalisyonun hava, kara ve deniz saldırıları sonucu öldürüldüğünü, bunlardan 3 bin 790’ı çocuk ve 2 bin 381’inin de kadın olduğunu belirtti.

Rapora göre en az 3 milyon Yemenli evini barkını terk etmek zorunda kalarak mülteci duruma düşerken 4 bin 89’u çocuk 2 bin 780’i de kadın olmak üzere 26 bin 203 kişi de yaralandı. Bu arada yaklaşık 90 bin Yemenli de hastalık ve açlık gibi savaşın yan etkileri nedeni ile hayatını kaybetti. 

Tüm bu acı kayıplara ilaveten Yemen’de alt yapıların yaklaşık yüzde 80’inin de tahrip edilmesi, BM genel sekreteri Antonio Guterres’in birkaç kez Yemen’in son on yıllarda dünyada en büyük insani facia ile karşı karşıya olduğunu söylemesine sebep odu.

İkinci önemli olay ise bu savaşta askeri alanda güç dengelerinin değişmesidir. Yemen savaşı başlarken bu ülkenin ordusu ve Ensarullah hiç de uygun bir askeri konum ve durumda değildi. Fakat zamanla Yemenlilerin askeri kabiliyetleri özellikle de füze ve hava savunmada, Suudi koalisyona ağır darbeler indirecek kadar ilerleyerek gelişti. 

Geçen yıl boyunca Yemen silahlı güçleri 4 kez caydırıcı operasyonlar gerçekleştirdiler. Operasyonlarda Arabistan’ın stratejik ve önemli merkezleri Yemen’in füze ve İHA’larının saldırısına uğradı.

Arabistan’ın çeşitli coğrafyalarına yapılan 4 operasyon özellikle  Arabistan’ın askeri ve istihbarat sembollerini hedef alan 4 Haziran harekatı, Ensarullah’ın Al-ı Suud’a en ağır darbeleri indirecek ve savaş masraflarını daha da arttıracak caydırıcılık seviyeye ulaştığını gösteriyor.

Yemen silahlı güçler sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri 4. önleyici harekatın ardından yaptığı açıklamada, “İHA’larının saldırı gücünün geçen yıla göre yüzde 400 arttığını” söyledi. Yemen askeri kabiliyetleri, Suudi koalisyonun savaşa başladığından beri bu ülkeye sıkı ambargo uygulamasına rağmen artarak savaşta dengelerin değişmesine sebep oldu.

2000 günü geride bırakan Yemen savaşının 3. önemli olayı, Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve paralı askerleri arasında yaşanan iç çatışmalardır. Aslında bu savaşta Arabistan’ın iddiasına göre Yemen’de meşru hükümete sahip olan müstafi Mansur Hadi Sana’ya dönemezken üstelik Hadi hükümeti Yemen’in güneyinde Güney Geçiş Konseyi gibi ciddi bir rakiple karşı karşıya bulunuyor.

Arabistan bu konuda son bir yılda, Güney Geçiş Konseyi ve müstafi Mansur Hadi hükümetinden oluşan bir koalisyon hükümetin kurulması için çok yoğun çalışmalar yürüttü fakat bu çabalar şimdiye kadar bir sonuca varamamıştır. 

Tüm bunlar, Suudi koalisyonun Yemen’e karşı 2000 günlük savaşın sona ermesi için tünelin ucunda hala bir ışık görülmediğini gösteriyor. Tabi ki dünya toplumunun Suudi koalisyonun cinayetlerine karşı sessiz kalması da bu konudaki tüm umutların en düşük seviyeye inmesine sebep olmuştur.



Yeni yorum ekle