Ensarullah, Me’rib şehrinin kapılarına dayandı

Per, 10/09/2020 - 18:32

Yemen ordusu ve halk komiteleri, Me’rib şehrinin kapılarına dayandı. Valilikteki 14 ilçeden 10'u Ensarullah güçleri tarafından kurtarıldıktan sonra, Suudi koalisyon güçlerinin ilk savunma hatları çöktü.

Welayet News - El-Ahbar gazetesinin saha kaynaklarından aktardığına göre, Yemen ordusu ve halk komiteleri özellikle güney cephesinde önemli ilerlemeler kaydetti. Yemen ordusu ve halk komitelerinin, vilayetteki 14 bölgeden 10'unu ele geçirmesi ve Suudi koalisyon güçlerinin ve paralı askerlerinin ilk savunma hatlarının çöküşünün ardından, Me'rib şehrinin kurtuluşunun yakın olduğu belirtildi.

El-Ahbar gazetesine bilgi veren saha kaynakları, Sana'a güçlerinin, Me’rib ilinin 14 ilçesinden 10’unun kontrolünü ele geçirmesinden sonra kademeli olarak Me'rib şehrine yaklaştığını ve iki ilçenin de büyük bir bölümünü ele geçirmeyi başardıklarını bildirdi. San'a hükümetinin, şehri savaşmadan teslim almak için kent merkezini kuşatma altına alma eğiliminde olduğu görülüyor.

Gazete, aşiretler tarafından desteklenen San’a kuvvetlerinin öncülerinin, dün Me’rib'in güneyindeki son bölgeler olan Harib ilçesinin merkezi olan el-Cuba ilçesinin dış mahallelerine geldiklerini yazdı. Son ilerleme, pazartesi günü Ensarullah hareketi ile Me'rib şehrinin güneyindeki Rahba ilçesindeki bazı kabileler arasında bir anlaşmaya varılmasının ardından geldi. Ordu ve halk komiteleri, şehre doğru önemli geçiş noktası olan stratejik es-Sadara bölgesi ile el-Cuba ve el-Kula bölgelerini kontrol altına aldı.

Askeri gözlemcilere göre, ordunun ve halk komitelerin Sadara bölgesinin ötesindeki ilerleyişi onlara Cebel Murad bölgesinden, güneyden Me’rib şehrine doğru ilerlemeleri için geniş bir alan sağlıyor. Me'rib şehrini kurtarma savaşının, şehrin güney cephesindeki ilk savunma hattının düşmesiyle başladığını ve Sanaa kuvvetlerine, Islah milislerinin askeri takviyeleri taşımak için kullandığı Şebve ve Me'rib vilayetleri arasındaki ana ikmal hatları üzerinde ateş kontrolü sağladığını açıklıyorlar.

Alkhabar Alyemeni web sitesi de, Islah Partisi’nin üst düzey liderlerinin, Yemen ordusu ve Halk Komiteleriyle çatışmalardan sonra Me’rib'i terk ettiğini bildirdi. Kaynaklar, Islah liderlerinin Me’rib'den para ve silah transferini tamamladığını ve Şebve ve Hadramevt illerine doğru hareket ettiğini duyurdu.

Öte yandan, San’a’daki Ulusal Kurtuluş Hükümeti’nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el-Izzi, Me’rib'deki Murad kabilesi aşiretlerinin Sana’a güçlerini desteklemek iki askeri tugay kurduklarını duyurdu. Murad aşiretlerinin, Ensarullah Hareketi’nin istihbarat kurumu başkanı Ebu Ali Hakim ile görüştükten sonra barış sürecine katılmayı ve Suudi liderliğindeki koalisyon güçlerini sınır dışı etmeyi kabul ettikleri söyleniyor. Mansur Hadi hükümeti, Murad kabilelerini Ensarullah güçlerine cephane ve silah vermekle suçlamıştı. Me’rib vilayetinde önemli bir güç olan Murad kabileleri, geleneksel olarak Islah Partisi yanlısı olarak biliniyordu.



Yeni yorum ekle