Irak: Türkiye Saldırılarına Son Vermeli

Cu, 28/08/2020 - 16:03

Irak Cumhurbaşkanı, Fransa Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmede, Irak topraklarına yönelik Türk askeri saldırılarının durdurulması gerektiğini vurguladı.

Welayet News - Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Perşembe günü öğleden sonra Irak Cumhurbaşkanı Barhem Saleh'i ziyaret etti. Salih bu görüşmede terörizme karşı savaşı sürdürmek ve güvenlik ve barışı tehdit eden terör merkezlerini ortadan kaldırmak için uluslararası düzeyde sinerjiye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Irak Cumhurbaşkanı şu ifadelerde bulundu: ‘Her türlü radikalizmle mücadele etmek için işbirliği ve koordinasyon artırılmalıdır ve bu bağlamda "bölgede istikrarı güçlendirmek ve onu kriz ve gerginlikten çıkarmak için Avrupa Birliği ile istişare ve ortak hareket" önemlidir.’ Berhem Salih, Fransa'nın terörizme karşı oynadığı rolü takdir ederek, Irak'ın egemenliğini, güvenliğini, istikrarını ve içişlerine karışmamayı destekleme çabalarının desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Salih ayrıca Irak topraklarında, Irak’ın egemenliğini, uluslararası yasaları ve tüzükleri ve iyi komşuluk ilişkilerini ihlal eden Türk askeri saldırılarının durdurulması gerektiğini söyledi. Fransız Savunma Bakanı da Fransa'nın Irak'ın istikrarı ve egemenliğine destek olduğunu açıklayarak, Paris’in işgali önlemek için Irak'ın yanında olacağı iddiasında bulundu. Parly, Fransa'nın Irak güvenlik güçlerine eğitim ve ekipman desteği vermeye hazır olduğunu da iddia etti.

Bu görüşmede Irak ile Fransa arasındaki ikili ilişkiler, güvenlik ve askeri alanda işbirliği ufuğunun genişletilmesi, son bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alındı. Fransız Savunma Bakanı Irak’a ziyarette bulunurken, Irak basın kaynakları dün Dışişleri Bakanlığı'ndan bilgi sahibi bir kaynaktan naklen, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un önümüzdeki hafta Bağdat'ı ziyaret edeceğini açıkladı.

Fransa 24 kanalı Parly’in Bağdat ziyareti hakkında şunları yazdı: ‘Parly, şu anda siyasi, ekonomik ve sağlık krizleriyle boğuşan Irak'ın yeni hükümetini desteklemek için altı haftanın ardından Çarşamba akşamı ikinci kez Bağdat'a gitti.’



Yeni yorum ekle