Almanya ve ırkçı İsrail İran'a silah yaptırımında paralel hareket ediyor

Cu, 28/08/2020 - 07:19

Almanya ve ırkçı İsrail rejimi dışişleri bakanları, İran'a yönelik silah yaptırımının uzatılması için birlikte hareket ediyorlar.

Welayet News - Almanya dışişleri bakanı Heiko Maas ve ırkçı İsrail dışişleri bakanı Gabi Ashkenazi, dün ortak basın toplantısında, İran'a yönelik BM Güvenlik Konseyi silah yaptırımının sürmesi gerektiğini bildirdiler. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İran'ın bölgede tehlikeli bir rol oynadığını iddia ederken İran'ın bölgedeki davranışını değiştirmesi gerektiğine işaretle, "İran konusunda saf değiliz ve İran'ın bölgede tehlikeli bir rol oynadığını biliyoruz." şeklinde küstah açıklamada bulundu.

Maas ayrıca İran'a karşı silah ambargosunu uzatmak istedikleri ancak Rusya ve Çin'in bunu veto ettiğini hatırlatarak bu konunun siyasi olarak çözülmesinden yana olduklarını belirtti. Bilindiği gibi nükleer anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte İran'a yönelik silah yaptırımının da BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı bildirisine göre 20 ekim 2020'de sona ermesi gerekiyor.

Ama bu tarihe yaklaşıldıkça ABD'nin yaptırımları uzatmaya yönelik diplomatik çabaları da artmış durumda. Çin ve Rusya ise ABD'nin nükleer anlaşmadan çıktığı için 2231 sayılı bildiriyi dayanarak göstererek İran hakkında yaptırımları uzatma talebi gibi bir yetkisinin olmadığını bildirmekteler.



Yeni yorum ekle