Pompeo'nun Sudan Ziyareti ve İsrail ile Sudan'ı Yakınlaştırma Çabaları

Per, 27/08/2020 - 07:09

Amerika dışişleri bakanı Mike Pompeo'nun Sudan'ı Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerini normalleştirme çabalarına rağmen Sudan geçici hükümeti başbakanı Abdullah Hamduk ise İsrail ile ilişkiler hususunda karar sahibi olmadığını belirtti.

Welayet News - Bir kaç bölge Arap ülkelerine de ziyaret planı yapan Pompeo Sudan ziyaretinde siyasi bir şantaj vesilesi ile İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi hedeflemiştir. Sudan uzun süredir siyasi ve ekonomik krizler ile karşı karşıyadır. Önceki Sudan cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in görevden alınmasının ardından ülkenin durumu hep gerilim dolu olmuştur.

Sudan geçici hükümeti makamları iktidara gelişinden sonra bölge Arap ülkeleri ve Amerika ile ilişkilerini geliştirmeye çalışmıştır. Gerçekte Sudan hükümeti Amerika'nın terör hamisi ülkeler listesinden çıkmak ve sonuçta uluslararası mali sisteme bağlanmak, yatırımca almak ve kredi almak istiyor. Bu yüzden Sudan makamları kimi bölge Arap ülkeleri ve Amerika'ya uymak zorunda kalmışlardır. Bu çerçevede Sudan Suudi Koalisyonunun Yemen saldırısında da Riyad'ın yanında yer almıştır.

Bu doğrultuda Amerika Sudan'ın İsrail ile de ilişki kurmasını istiyor. Kimi gözlemcilerin söylediğine göre Washington makamları Sudan'ın ismini terör hamisi ülkelerin listesinden çıkarmak için bu ülkenin Amerika siyasetlerine tamamen uymasına ve Siyonistler ile ilişki kurmalarına bağlamıştır. Pompeo'nun Sudan ziyaretinin de bu kapsamda olduğu söylenmelidir.

Amerika'nın taleplerine rağmen Sudan makamları halkın ve kimi muhalefet partinin baskıları yüzünden Amerika'ya teslim olmamışlardır. Sudan başbakanı Abdullah Hamduk ise hükümetinin Siyonist Rejim ile ilişkilerini normalleştirme yetkisine sahip olmadığını belirtiyor. Gerçekte geçici Sudan hükümeti Ömer El Beşir hükümetinin devrilmesinin ardından kuruldu ve ülkede barış ve istikrarı sağlamak ve seçimlerin zeminini hazırlamak gibi görevleri yerine getirmekle görevlendirildi.

Bu yüzdendir ki Sudan hükümeti Siyonistler ile ilişkiler kurup kurmama hususunda bir yetkiye sahip değildir. Son günlerde de Sudan'da protesto gösterileri düzenlenmiştir. Bu gösterilerde " Normalleştirme ile Ümmete ihanete hayır "sloganları atılmış ve bu yönde pankartlar açılmıştı. Sudanlılar son zamanda Hartum'daki Abu Dabi büyükelçiliği karşısına İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi hususunu protesto etmişlerdi. Bu doğrultuda Sudan'ın Ümme Milli Partisi başkanı Sadık El Mehdi ve Sudan alimleri heyeti başkanı Muhammed Osman Salih de Siyonist Rejim ile her türlü normalleşmeyi reddettiler.

Sudan El Şuyui Partisi merkez komitesi genel sekreterliği üyelerinden Sıddik Yusuf ise bu partinin Siyonist İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik tutumunun olumsuz olduğuna değinerek Filistin milletinin desteklenmesine de vurgu yaptı. Amerika Sudan'ı bölgedeki dört ülkeden biri olarak Siyonist Rejim ile ilişkilerini normalleştirmeye zorlayabileceğini umsa da ancak Sudan kamuoyu ve bu ülkedeki siyasi süreç Amerika'yı yenilgiye uğrattı.

Gerçekte İsrail Amerika'nın desteği ile kimi Arap ülkeler ile ilişkilerini normalleştirmek istemesinin yanı sıra Afrika'ya giriş kapısı sayılan zengin doğal kaynaklara sahip Sudan'la da ilişki kurmak istiyor. Şimdi de Amerika dışişleri bakanı bu alanda avantaj sağlamak ve taviz almak için diğer Arap ülkelere ziyaret planı yapmıştır. Görünen o ki Sudan gibi ülkeler farklı siyasi ve ekonomik krizlerine rağmen hala Amerika'nın talepleri ve Siyonist İsrail'i meşru sayma isteğine karşı çıkıyorlar.



Yeni yorum ekle