ABD, İran karşısında yeni bir yenilgiye uğrayacak
İran'a yönelik uluslararası silah ambargosunun uzatılmasına ilişkin karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada reddedilen ABD, İran karşıtı eylemlerinin devamında bu kez BM Güvenlik Konseyi'ne Tahran'a yönelik BM yaptırımlarının geri getirilmesi için Snapback mekanizmasının işletilmesi için başvuruda bulundu.
Welayet News - Nükleer anlaşmadan 2018 yılında tek taraflı ve yasadışı olarak çekilen ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, nükleer anlaşmanın üyeleri olarak İran, Rusya, Çin ve AB tarafından yapılan açıklamaya göre, Snapback mekanizmasını kullanmak hakkına sahip değildir, çünkü bu ülke nükleer anlaşmada öngörülen Snapback mekanizmasını kullanabilmek için anlaşmanın artık üyelerinden biri değil.
Bu bağlamda Dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell telefonda yaptıkları görüşmede ABD'nin Snapback mekanizmasına başvurmasını reddettiler.
Bunda önce de Moskova, AB ve Pekin, ABD'nin yeni girişimine karşı olduklarını deklare etmişlerdir.
Reuters haber ajansına göre, BM Güvenlik Konseyi üyesi 13 ülke, Konsey Başkanı'na gönderdikleri mektupta, Amerika'nın nükleer anlaşmadan mayıs 2018'de çekildiğini ve bundan dolayı da ABD'nin nükleer anlaşmanın bir parçası olmadığını bildirdi.
Amerika'nın sözkonusu yaptırımları İran'a yeniden getirme hakkı ve yetkisinin olmadığını bildiren 13 üye, İran'ın nükleer anlaşmanın bir tarafı olduğuna da dikkat çektiler.
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, BMGK Başkanı'na gönderdiği mektubunda, ABD'nin tetik mekanizması yoluyla İran'a yönelik uluslararası yaptırımların geri getirilmesi için talepte bulunmasını gayrımeşru olarak nitelendirdi ve bu eylemi şiddetle kınadı.
Nükleer Anlaşma üyesi 3 Avrupa ülkesi de yayınladıkları bildiride, ABD'nin İran'a karşı uluslararası ambargoların geri getirilmesi için tetik mekanizması aktifleştirme talebini desteklemediklerini duyurdu.
İran İslam Cumhuriyeti yetkililerinden de ABD'nin yeni girişimine yönelik tepkiler sürüyor.
Bu bağlamda İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sait Hatipzade , ABD'nin uluslararası hukuk ve kurallar ile BMGK 2231 sayılı karara aykırı olarak BMGK Başkanı'ndan sırf bir talepte bulunduğuna işaret ederek, 'ABD bu eylemini gerçekleştirmek için gerekli konuma sahip değil ve Washington asla gayrımeşru isteğine erişemeyecek' dedi.
İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi sekreteri Ali Şemhani de, snapback mekanizmasını, ABD başkanı Trump'ın seçimlerde kurtuluşu için bir malzeme olduğunu ve bunun dışında bir değerinin olmadığını söyledi.
İran cumhurbaşkanlığı ofisi başkanı Mahmud Vaezi ise, Amerika'nın 'snapback mekanizması'nı aktif hale getirmede yenilgiye uğrayacağını söyledi.
Mahmud Vaezi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Trump, yönetiminin son aylarında kendisine yönelik destekte keskin bir düşüş gördü, bu nedenle tehdit edici araçlarla bu durumdan kurtulmaya çalışıyor" dedi.
Vaezi, mesajının devamında "Bugün, Çin, Rusya ve Avrupa ülkelerinin ABD'ye karşı sert duruşunun tetik mekanizmasını harekete geçirme hamlesine rağmen, ABD Dışişleri Bakanı son zamanlardaki aşağılayıcı yenilgiden ders almamış ve temelsiz yasal argümanlarla Güvenlik Konseyi'ne katılmakla tehdit etmektedir'' dedi.
Vaezi, tek kutuplu zorbalık döneminin sona erdiğini ve artık dünya toplumunun ABD'nin baskı ve tehdidinden korkmadığını belirtti.
Yeni yorum ekle