Hariri Suikastının Perde Arkası

Çar, 19/08/2020 - 10:51

Saad Hariri'nin huzurunda düzenlenen Refik Hariri suikastına ilişkin Uluslararası Adalet Divanı, Hizbullah ve Suriyeli liderlerin Refik Hariri suikastına karıştığına dair hiçbir kanıt bulunmadığına karar verdi.

Welayet News - Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesi davasındaki özel duruşma Salı günü başladı. Bu mahkeme şu açıklamalarda bulundu: ‘Refik Hariri suikastına Hizbullah ve Suriye'nin karıştığına dair hiçbir kanıt yok.

Mahkemenin ilk derece odası, Refik Hariri suikastının Suriye ve Hizbullah lehine olduğunu düşünüyor, ancak bunu kanıtlayacak doğrudan bir kanıt yok. Refik Hariri cinayetinde 297 tanığın ifadesini dinledik. Refik Hariri suikastı, siyasi amaçlarla gerçekleştirilen bir terör operasyonuydu.

Hariri suikastıyla suçlananlara ulaşmak için telefon görüşmelerine güvendik. Bu suikastın siyasi arka planının bu suikastı gerçekleştirmeye ittiği göz ardı edilemez. Refik Hariri suikastına neden olan patlamada zarar görenler bir tür tazminat alabilir.

Suç mahalli manipüle edildi ve Lübnan güvenliği, patlama alanından önemli delilleri kaldırdı ve bunun nedenini anlamak imkânsız. Mustafa Bedreddin, daha önce iddia edildiği gibi Refik Hariri suikastının arkasındaki beyin değildi.’

Lübnan uluslararası mahkemesi de Selim Ayaş'ı Hariri'ye suikast düzenlemekle suçladı ve Esad Sabra, Hüseyin Enisi ve Hüseyin Marai'yi beraat ettirdi. 7 Ağustos'ta yapılması planlanan duruşma, Beyrut’ta yaşanan patlama nedeniyle bugüne kadar ertelendi ve Salı günü eski Lübnan Başbakanı ve Refik Hariri'nin oğlu Saad Hariri huzurunda Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlendi.

Hariri davasındaki sanıkların gıyabındaki soruşturma ve yargılama 15 yıl sürdü.

Suudi Arabistan Büyükelçisinin Refik el-Hariri davasına tepkisi

Suudi Arabistan’ın Lübnan Büyükelçisi Velid el-Buhari, Bahreyn’in el-Bilad Gazetesine verdiği röportajda, Refik Hariri suikastı davasını inceleyen mahkemede gündeme gelen iddialara tepki göstererek, “Lübnan'daki siyasi yelpazeler, Uluslararası Adalet Divanı'nın Refik El Hariri suikastına ilişkin kararını, Hizbullah'ı Lübnan siyasi sahnesinden çıkarmak için altın bir fırsat olarak değerlendirmelidir” iddiasında bulundu.

Suudi Arabistan’ın Lübnan’daki Büyükelçiliği yayınladığı bildiride şu açıklamalarda bulundu: ‘Bu, yalan bir haberdir ve amacı uluslararası mahkemenin adaletini sorgulatmaktır.’



Yeni yorum ekle